sobota, 25 lutego 2017

U przyjaciułki


Pojechałem do przyjaciółki na odwiedziny. Okazało się że jej syn ma urodziny o czym  nie wiedziałem. Na całe szczęście kupiłem ciastka od Doktor Gerard między innymi pryncypałki.  Upiekliśmy beziki czekoladowe  z pryncypałkami. Beziki te okazały się bardzo pyszne. Polecam. Przepis poniżej. Pojawili się też jeszcze inni goście więc dokupiliśmy ciasteczka mafijne-choco. Dzięki tej wizycie miło spędziłem dzień.    Składniki

Bezy:

• 5 białek

• 250 g cukru

• szczypta soli

• cukier waniliowy

Krem czekoladowy:

• 100g Pryncypałek dr Gerard

• 100 g czekolady gorzkiej

• 300 ml śmietanki kremówki

• 100g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania

Bezy:

Schłodzone wcześniej białka z dodatkiem szczypty soli ubijać na wysokich obrotach. Kiedy piana podwoi objętość i będzie sztywna dodawać porcjami cukier – ciągle ubijając. Masa powinna zrobić się lekko szklista. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat. Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 90-100 stopni 40-50 minut (w zależności od wielkości bez).

Krem czekoladowy:

Czekoladę i śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszać. Następnie masę mocno schłodzić i ubić tak samo jak bitą śmietanę (uwaga! krem może się zwarzyć, nie ubijać zbyt długo) Na koniec dodać pokruszone pryncypałki. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką, przekładamy nim bezy. Krem można przygotować wg powyższego przepisu w wersji z białą czekoladą oraz Pryncypałkami kokosowymi. Życzę  smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz