piątek, 24 lutego 2017

Jakie nadzienie do ciasta?

Jakie nadzienie do ciasta?

Dzisiaj zaczyna nam się weekend, niektórzy po wczorajszym szaleństwie zjadania kilku pączków do tego jeszcze chrusty, w ten weekend mają post od słodyczy. Ja nie zjadłam żadnego bo przeziębienie odebrało mi apetyt z czego bardzo się cieszę. A dzisiaj miałam zrobić ciasteczka nadziewane marmoladą dla gości mojego syna ale zapomniałam kupić margaryn podstawowego składnika ciastek, będą chrupać przynajmniej zdrowe słodycze dr Gerarda zwierzaki maślane i zwierzaki wielozbożowe bo takie mamy w domu.
A teraz zajmijmy się nadzieniem do naszych ciast, tortów. Często robimy kremy migdałowe, orzechowe a najczęściej czekoladowe i maślane, kajmakowe lub dekorujemy słodkości sezonowymi owocami. Ja niestety nie nauczyłam się od babci robienia nadzienia z zaparzanej piany, które pamiętam, że łączyła z przecieranymi malinami i dodawała to ciasta kruchego.
Nadziewanie ptysi, rurek wykonujemy za pomocą specjalnej tutki ja mam taką od zdobienia tortów lub zrobi możemy z woreczka. A makowce czy strucle, rolady najpierw smarujemy ciasto białkiem , potem dopiero rozsmarowujemy nadzienie pozostawiając brzeg wolny od nadzienia szerokości około 2 centymetrów i ciasno zwijamy wtedy nadzienie nam nie wycieknie. Biszkopty czy ciasta kruche nadziewamy, przekładamy warstwami przygotowanej masy po ich upieczeniu. A torty przygotowujemy na specjalne okazje więc chcemy aby były nie tylko smaczene ale też cieszyły oko. Najlepiej biszkopt przekładać kremem następnego dnia, kroimy na dwa lub trzy krążki długim nożem, skrapiamy naparem aby były wilgotne, pozostaje nam tylko krem oraz nasza inwencja twórcza co do dekoracji. Dzisiaj możemy dostać w sklepach cukiernicze rozmaite figurki, rózyczki czy mas marcepanową. Będzie kolorowy i smaczny. To na tyle.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz