wtorek, 28 lutego 2017

ŚNIADANIOWE CIASTECZKA BEZGLUTENOWE

SKŁADNIKI  na 9 ciasteczek*
*moja szklanka ma 200 ml
3 bardzo dojrzałe małe banany (około 20 cm każdy)
1/2 średniej wielkości jabłka (ja miałam Goldeny)
1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
1 szklanka mąki migdałowej
2 łyżki nasion lnu (mogą być zmielone w młynku, ale ja lubię kiedy chrupią)
1 łyżka suszonych płatków kokosa lub wiórków kokosowych (bez cukru)
1 łyżeczka ciemnego kakao bez cukru
2 łyżeczki sezamu
1 łyżeczka cynamonu
szczypta drobnej soli morskiej
dżem truskawkowy lub inny ulubiony smak
*polewa czekoladowa opcjonalnie (z samym dżemem też są pyszne)
*jeśli chciałabyś przygotować większą ilość ciasteczek, wystarczy podwoić porcję składników.

WYKONANIE
Banany zmiksować blenderem. Dodać do nich mąkę migdałową, płatki, kokosa, len, sezam, cynamon, kakao, sól i starte na tarce o grubych oczkach połowę jabłka.
Dzięki jabłku ciasteczka są miękkie. Jeśli jednak wolisz twardsze ciastka, możesz pominąć dodawanie jabłka. 
Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcję ciasta na blachę, uformować w koło i palcem zrobić wgłębienie, miejsce na dżem. Łyżeczką nałożyć porcję dżemu na każde ciastko.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 13 minut aż ciasteczka się upieką. Dzięki jabłku w środku będą nieco bardziej miękkie i delikatne.
Po upieczeniu wyjąć je z piekarnika, aby ostygły. W międzyczasie można przygotować polewę czekoladową. W małym garnuszku rozpuścić połowę tabliczki czekolady 70% tłuszczu z 1 łyżeczką oleju kokosowego. Dokładnie wymieszać i polać ciasteczka czekoladą. 
Idealnie smakują z poranną kawą, a także z mlekiem migdałowym.To także super śniadanie w biegu, jeśli rano nie zdążyłaś nic zjeść.
Smacznego:)

Dla leniwych, ktorym nie chce sie piec własnych ciastek polecam rownie pyszne ciastka śniadaniowe Witam dr. Gerarda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz