W zeszłym tygodniu mój szef mnie zaskoczył. W czasie przerwy
śniadaniowej wyszedł do sklepu i przyniósł mi do kawy MAFIJNE CHOCO. Byłam
naprawdę bardzo zdziwiona, tym bardziej, że nigdy tego nie robił. Tylko skąd on
wiedział, że to moje ulubione ciastka? Będę musiała jakoś się mu odwdzięczyć,
nawet już wiem w jaki sposób. Przygotuję dla niego
CIASTO JOGURTOWE Z
ORZECHAMI BEZ PIECZENIA
Składniki: 150 g biszkoptów, 125 g masła, 600 g twarożku
naturalnego, 300 g naturalnego jogurtu, najlepiej greckiego, 75 g cukru, 4 łyżki
soku z cytryny, 6 płaskich łyżek żelatyny, 3 jabłka, 80 g posiekanych orzechów
włoskich.
Sposób przygotowania – Biszkopty rozkruszyć na drobno i
wymieszać z miękkim masłem. Wyłożyć masę na dno tortownicy i poczekać, aż
stwardnieje w lodówce. Twarożek ubić z jogurtem, cukrem i trzema łyżkami soku z
cytryny. Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu, a następnie
wymieszać z kremem twarogowym. Jabłka umyć, obrać, wyjąć gniazda nasienne i
pokroić w plastry. Pokropić resztą soku z cytryny. Na biszkoptowym spodzie
rozprowadzić połowę kremu. Poukładać plastry jabłek i posypać orzechami.
Następnie rozprowadzić resztę kremu i wygładzić powierzchnię. Wstawić na co
najmniej 3 godziny ( a najlepiej na całą noc ) do lodówki do stężenia. Przed
podaniem udekorować plastrami jabłek i orzechami. Ciasto można też polać
galaretką owocową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz