poniedziałek, 27 lutego 2017

NIESPODZIANKA



W zeszłym tygodniu mój szef mnie zaskoczył. W czasie przerwy śniadaniowej wyszedł do sklepu i przyniósł mi do kawy MAFIJNE CHOCO. Byłam naprawdę bardzo zdziwiona, tym bardziej, że nigdy tego nie robił. Tylko skąd on wiedział, że to moje ulubione ciastka? Będę musiała jakoś się mu odwdzięczyć, nawet już wiem w jaki sposób. Przygotuję dla niego  
CIASTO JOGURTOWE Z ORZECHAMI BEZ PIECZENIA
Składniki: 150 g biszkoptów, 125 g masła, 600 g twarożku naturalnego, 300 g naturalnego jogurtu, najlepiej greckiego, 75 g cukru, 4 łyżki soku z cytryny, 6 płaskich łyżek żelatyny, 3 jabłka, 80 g posiekanych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania – Biszkopty rozkruszyć na drobno i wymieszać z miękkim masłem. Wyłożyć masę na dno tortownicy i poczekać, aż stwardnieje w lodówce. Twarożek ubić z jogurtem, cukrem i trzema łyżkami soku z cytryny. Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu, a następnie wymieszać z kremem twarogowym. Jabłka umyć, obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Pokropić resztą soku z cytryny. Na biszkoptowym spodzie rozprowadzić połowę kremu. Poukładać plastry jabłek i posypać orzechami. Następnie rozprowadzić resztę kremu i wygładzić powierzchnię. Wstawić na co najmniej 3 godziny ( a najlepiej na całą noc ) do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować plastrami jabłek i orzechami. Ciasto można też polać galaretką owocową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz