wtorek, 21 lutego 2017
Karnawałowe szaleństwo
To są już ostatnie dni karnawału. Męża mam na miejscu w domku, bo nie zawsze jest tak sielsko, gdyż moja druga połówka pracuje prawie całe nasze wspólne życie w rozjazdach.
Więc chcemy wykorzystać ten czas i zaprosić przyjaciół na karnawałowe spotkanie do nas do domku. A co za tym idzie mąż zajął się przygotowaniem konkretów, a ja uwielbiam słodycze i wpadł mi fajny pomysł na szybkie aromatyczne i warstwowe ciacho bez pieczenia.
Wystarczy tylko gorącą, aromatyczną masą serową przełożyć ciastka mafijne choco Dr Gerarda - wizualnie dają fajny efekt. Potem odstawiamy do ostudzenia i w zasadzie już można pałaszować.
Składniki
-1 kg sera półtustego
-20 dkg masła
-3/4 szklanki cukru pudru
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-5 jajek
-aromat migdałowy
-2 budynie waniliowe
-250 ml mleka
Dodatkowo
-45 dkg ciastek mafijnych choco Dr Gerarda
Polewa
-6 łyżek mleka
-3 łyżki kakao
-1 łyżka masła
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku i zmielony ser. Białka ubic na sztywną pianę, a na koniec dodać kilka kropli aromatu migdałowego. Pianę przełożyć do masy serowej i delikatnie razem wymieszać. Następnie całość przełożyć do garnka z grubym dnem i położyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła.
Do miseczki wlać mleko i wsypać budynie waniliowe. Całość dokładnie wymieszać i wlać do gotującej się masy serowej, mieszając zagotować.
Tradycyjną prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej warstwę ciastek mafijnych. Na ciastka wylać połowę gorącej masy serowej, ułożyć drugą warstwę ciastek mafijnych, wylać na nią pozostałą gorącą masę serową i na górze rozłożyć ostatnią warstwę ciastek mafijnych.
Gotowe ciasto odstawić do ostudzenia.
Do rondelka wlać mleko, kakao i masło i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Lekko ostudzoną taką polewą polać sernik i można posypać wiórkami kokosowymi jak kto lubi.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz