wtorek, 28 lutego 2017

CIASTECZKA BROWNIE

Polecam ciastka mafijne choco dr. Gerard a pod spodem przepis na ciastka wlasnej roboty:


SKŁADNIKI

  • 60 g masła
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów pekan lub włoskich
  • 50 g deserowej czekolady

PRZYGOTOWANIE

  • Do rondelka włożyć pokrojone masło i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki gorzką czekoladę i mieszając roztopić ją. Odstawić z ognia.
  • Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez ok. 5 minut aż jajka będą puszyste i gęste, a cukier całkowicie rozpuszczony*. Wlać masę czekoladową i wymieszać na jednolitą masę. Wsypać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach na jednolitą masę bez grudek.
  • Wymieszać z posiekanymi orzechami i pokrojoną na kawałeczki czekoladą deserową. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 10 minut do zamrażarki.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Nabierać po łyżce masy i wykładać ją na blaszkę z zachowaniem odstępów. Piec przez 10 minut. Podczas wyjmowania z piekarnika ciasteczka mają być miękkie w środku, zastygną po ostudzeniu.

WSKAZÓWKI

* aby cukier łatwo się rozpuścił dobrze jest jajka wcześniej ogrzać w temperaturze pokojowej oraz - jeśli mamy możliwość - użyć drobnego cukru do wypieków. Miskę z jajkami można też podczas ubijania ogrzać przez chwilę na parze (np. zawiesić na garnku z gorącą wodą, bez bezpośredniego kontaktu w wodą)

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz