Polecam ciastka mafijne choco dr. Gerard a pod spodem przepis na ciastka wlasnej roboty:
SKŁADNIKI
- 60 g masła
- 170 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 50 g mąki
- 2 i 1/2 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g orzechów pekan lub włoskich
- 50 g deserowej czekolady
PRZYGOTOWANIE
- Do rondelka włożyć pokrojone masło i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki gorzką czekoladę i mieszając roztopić ją. Odstawić z ognia.
- Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez ok. 5 minut aż jajka będą puszyste i gęste, a cukier całkowicie rozpuszczony*. Wlać masę czekoladową i wymieszać na jednolitą masę. Wsypać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach na jednolitą masę bez grudek.
- Wymieszać z posiekanymi orzechami i pokrojoną na kawałeczki czekoladą deserową. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 10 minut do zamrażarki.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Nabierać po łyżce masy i wykładać ją na blaszkę z zachowaniem odstępów. Piec przez 10 minut. Podczas wyjmowania z piekarnika ciasteczka mają być miękkie w środku, zastygną po ostudzeniu.
WSKAZÓWKI
* aby cukier łatwo się rozpuścił dobrze jest jajka wcześniej ogrzać w temperaturze pokojowej oraz - jeśli mamy możliwość - użyć drobnego cukru do wypieków. Miskę z jajkami można też podczas ubijania ogrzać przez chwilę na parze (np. zawiesić na garnku z gorącą wodą, bez bezpośredniego kontaktu w wodą)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz