środa, 22 lutego 2017

TARTA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI



Mój młodszy brat bardzo lubi krakersy, dlatego zwykle kupujemy je na każdą okazję. Zapasy tych ciastek w naszym domu nigdy nie mogą się skończyć. Poza tym, że Paweł wiecznie chrupie je do herbaty, wykorzystujemy je także do wielu domowych deserów i ciast. W zeszłym tygodniu na przykład stały się składnikiem  
TARTY CZEKOLADOWEJ Z TRUSKAWKAMI.
Potrzebne produkty : 200 g krakersów DR GERARDA, 100 g kostki do pieczenia Kasia, 50 g ciemnej czekolady.
Masa : 15 sztuk truskawek, 50 g białej czekolady, 100 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady z całymi orzechami, 200 ml śmietanki 30 %, 125 g kostki do pieczenia Kasia.
Sposób wykonania – KRAKERSY wrzucić do blendera i zmiksować. Ciemną czekoladę z kostką do pieczenia Kasia ( 100 g ) rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Zmiksowane KRAKERSY wrzucić do rozpuszczonej czekolady i dobrze wymieszać. Gotową masę przełożyć do foremki. Wylepić masą dno oraz boki formy. Wstawić do lodówki do stężenia.
Przygotować masę czekoladową : Do rondla wlać śmietankę i mocno podgrzać – nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z ognia i wrzucić pokruszone na kawałeczki wszystkie czekolady oraz kostkę do pieczenia Kasia ( 125 g ), energicznie mieszając. Truskawki pozbawić szypułek, przekroić na połówki. Na spód wylać masę czekoladową i rozłożyć truskawki, delikatnie je wciskając. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Przygotowanie około 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz