Mój młodszy brat bardzo lubi krakersy, dlatego zwykle
kupujemy je na każdą okazję. Zapasy tych ciastek w naszym domu nigdy nie mogą
się skończyć. Poza tym, że Paweł wiecznie chrupie je do herbaty, wykorzystujemy
je także do wielu domowych deserów i ciast. W zeszłym tygodniu na przykład
stały się składnikiem
TARTY CZEKOLADOWEJ Z
TRUSKAWKAMI.
Potrzebne produkty : 200 g krakersów DR GERARDA, 100 g
kostki do pieczenia Kasia, 50 g ciemnej czekolady.
Masa : 15 sztuk truskawek, 50 g białej czekolady, 100 g
gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady z całymi orzechami, 200 ml
śmietanki 30 %, 125 g kostki do pieczenia Kasia.
Sposób wykonania – KRAKERSY wrzucić do blendera i zmiksować.
Ciemną czekoladę z kostką do pieczenia Kasia ( 100 g ) rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofalówce. Zmiksowane KRAKERSY wrzucić do rozpuszczonej czekolady
i dobrze wymieszać. Gotową masę przełożyć do foremki. Wylepić masą dno oraz
boki formy. Wstawić do lodówki do stężenia.
Przygotować masę czekoladową : Do rondla wlać śmietankę i
mocno podgrzać – nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z ognia i wrzucić
pokruszone na kawałeczki wszystkie czekolady oraz kostkę do pieczenia Kasia (
125 g ), energicznie mieszając. Truskawki pozbawić szypułek, przekroić na
połówki. Na spód wylać masę czekoladową i rozłożyć truskawki, delikatnie je
wciskając. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Przygotowanie około 45
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz