Któż nie lubi słodyczy, chyba każdy ma do nich słabość, moje
dzieci szczególnie je uwielbiają. Na co dzień upodobały sobie produkty DR
GERARDA, od których nie są w stanie się powstrzymać. Ostatnio na topie jest
PRYNCYTORCIK, bez niego wszystko jest dla nich szare i smutne. To, co
ostatecznie może go jeszcze zastąpić , to
TORCIK Z MUSEM
TRUSKAWKOWYM
Składniki : 150 G KRUCHYCH CIASTECZEK Z ORZECHAMI LASKOWYMI,
50 g masła, 4 łyżeczki żelatyny, 400 g truskawek, 75 g cukru plus jedna czubata
łyżka, 100 g śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 250 g mielonego
twarogu, torebka cukru waniliowego, 50 g polewy z gorzkiej czekolady.
Sposób wykonania Ciastka pokruszyć w malakserze. Masło
stopić, przestudzić i wymieszać z okruchami. Spód tortownicy wylepić przygotowaną
masą. Docisnąć i wstawić do lodówki na 30 minut. Łyżeczkę żelatyny wymieszać z
kilkoma łyżeczkami zimnej wody i odstawić by spęczniała. Umyć i oczyścić 350 g
truskawek. Zmiksować je i przetrzeć przez sito. Spęczniałą żelatynę rozpuścić,
podgrzewając. Połączyć z łyżką cukru i większą porcją musu ( 2/3 ). Namoczyć
resztę żelatyny, a gdy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Śmietankę ubić.
Mascarpone utrzeć z twarogiem, 75 g cukru i cukrem waniliowym. Dodać resztę
musu, rozpuszczoną żelatynę i ubitą śmietankę.
Połowę masy serowej wyłożyć na przygotowany spód. Następnie wylać połowę musu z
truskawek. Obie masy lekko przemieszać. Wyłożyć resztę masy serowej i pozostały
mus. Znów przemieszać, by powstał marmurkowy wzorek. Schłodzić . Polewą
posmarować do połowy 3 truskawki. Resztę częściowo pokroić, częściowo
zmiksować. Ozdobić sernik musem, kawałkami owoców i tymi w polewie. Zamiast
kawałeczkami truskawek wierzch torciku można obsypać płatkami migdałów. Czas
przygotowania 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz