wtorek, 21 lutego 2017

ACH TE SŁODYCZE



Któż nie lubi słodyczy, chyba każdy ma do nich słabość, moje dzieci szczególnie je uwielbiają. Na co dzień upodobały sobie produkty DR GERARDA, od których nie są w stanie się powstrzymać. Ostatnio na topie jest PRYNCYTORCIK, bez niego wszystko jest dla nich szare i smutne. To, co ostatecznie może go jeszcze zastąpić , to
TORCIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Składniki : 150 G KRUCHYCH CIASTECZEK Z ORZECHAMI LASKOWYMI, 50 g masła, 4 łyżeczki żelatyny, 400 g truskawek, 75 g cukru plus jedna czubata łyżka, 100 g śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 250 g mielonego twarogu, torebka cukru waniliowego, 50 g polewy z gorzkiej czekolady.
Sposób wykonania Ciastka pokruszyć w malakserze. Masło stopić, przestudzić i wymieszać z okruchami. Spód tortownicy wylepić przygotowaną masą. Docisnąć i wstawić do lodówki na 30 minut. Łyżeczkę żelatyny wymieszać z kilkoma łyżeczkami zimnej wody i odstawić by spęczniała. Umyć i oczyścić 350 g truskawek. Zmiksować je i przetrzeć przez sito. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Połączyć z łyżką cukru i większą porcją musu ( 2/3 ). Namoczyć resztę żelatyny, a gdy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Śmietankę ubić. Mascarpone utrzeć z twarogiem, 75 g cukru i cukrem waniliowym. Dodać resztę musu, rozpuszczoną żelatynę i ubitą  śmietankę. Połowę masy serowej wyłożyć na przygotowany spód. Następnie wylać połowę musu z truskawek. Obie masy lekko przemieszać. Wyłożyć resztę masy serowej i pozostały mus. Znów przemieszać, by powstał marmurkowy wzorek. Schłodzić . Polewą posmarować do połowy 3 truskawki. Resztę częściowo pokroić, częściowo zmiksować. Ozdobić sernik musem, kawałkami owoców i tymi w polewie. Zamiast kawałeczkami truskawek wierzch torciku można obsypać płatkami migdałów. Czas przygotowania 45 minut.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz