poniedziałek, 27 lutego 2017

ŁAKOCIE DLA SIOSTRZEŃCA



Jutro moja siostra przyprowadzi do mnie na noc swojego synka. Agata wybiera się na ostatnią już w tym roku zabawę karnawałową i ktoś musi zająć się jej dzieckiem. Bartuś zostanie z nami do wieczora  następnego dnia, więc muszę pomyśleć nad jakimiś smakołykami. Na początek najlepsze będą WITAM CIASTKA NA DZIEŃ DOBRY. Ze śniadankiem będą komponować się znakomicie. Z kolei po obiadku na podwieczorek przygotuję chyba
SERNIK PUSZYSTY Z ŻURAWINĄ
Składniki : 40 dag tłustego twarogu sernikowego, 15 dag serka mascarpone, 20 dag żurawiny ( może być z mrożonki ), po jednej łyżce cukru waniliowego i skrobi ziemniaczanej, 3 jajka, 20 dag białej czekolady, 6 łyżek cukru pudru, 12 dag herbatników kakaowych, jedna łyżka kakao, 5 dag masła plus jedna łyżka, sól.
Sposób wykonania – Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Herbatniki rozkruszyć, wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem ( 5 dag ) oraz kakao. Formę wysmarować resztą masła, wyłożyć na dno masę. Wstawić do lodówki na około jedną godzinę. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skrobią. Do żółtek dodawać porcjami twaróg, mascarpone i czekoladę. Delikatnie wymieszać z pianą z białek i połową żurawiny. Masę serową wylać na kakaowy spód. Obsypać pozostałymi owocami. Blachę umieścić na środkowej półce piekarnika, nagrzanego do 180 C. Na dole piekarnika ustawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Po około 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec jeszcze około 50 minut. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik jest upieczony, kiedy łatwo odchodzi od formy, a środek jest sprężysty. Po wystudzeniu dobrze jest wstawić go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przygotowanie około 85 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz