Jutro moja siostra przyprowadzi do mnie na noc swojego
synka. Agata wybiera się na ostatnią już w tym roku zabawę karnawałową i ktoś
musi zająć się jej dzieckiem. Bartuś zostanie z nami do wieczora następnego dnia, więc muszę pomyśleć nad
jakimiś smakołykami. Na początek najlepsze będą WITAM CIASTKA NA DZIEŃ DOBRY.
Ze śniadankiem będą komponować się znakomicie. Z kolei po obiadku na
podwieczorek przygotuję chyba
SERNIK PUSZYSTY Z ŻURAWINĄ
Składniki : 40 dag tłustego twarogu sernikowego, 15 dag
serka mascarpone, 20 dag żurawiny ( może być z mrożonki ), po jednej łyżce
cukru waniliowego i skrobi ziemniaczanej, 3 jajka, 20 dag białej czekolady, 6
łyżek cukru pudru, 12 dag herbatników kakaowych, jedna łyżka kakao, 5 dag masła
plus jedna łyżka, sól.
Sposób wykonania – Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,
wystudzić. Herbatniki rozkruszyć, wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem
( 5 dag ) oraz kakao. Formę wysmarować resztą masła, wyłożyć na dno masę. Wstawić
do lodówki na około jedną godzinę. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na
sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i
skrobią. Do żółtek dodawać porcjami twaróg, mascarpone i czekoladę. Delikatnie
wymieszać z pianą z białek i połową żurawiny. Masę serową wylać na kakaowy
spód. Obsypać pozostałymi owocami. Blachę umieścić na środkowej półce
piekarnika, nagrzanego do 180 C. Na dole piekarnika ustawić naczynie żaroodporne
wypełnione wodą. Po około 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 140 C
i piec jeszcze około 50 minut. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach
piekarnika. Sernik jest upieczony, kiedy łatwo odchodzi od formy, a środek jest
sprężysty. Po wystudzeniu dobrze jest wstawić go do lodówki na kilka godzin, a
najlepiej na całą noc.
Przygotowanie około 85 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz