środa, 15 lutego 2017

MAŁA UROCZYSTOŚĆ



Dzisiaj mój mąż ma małą uroczystość. Mijają 2 lata, kiedy otrzymał kierownicze stanowisko. Ciągle jest zadowolony z tej pracy. Przygotuje dla niego coś pysznego. Marek przepada za produktami DR GERARDA, więc zaserwuję mu PRYNCYTORCIK. Żeby było jeszcze bardziej słodko zrobię też do kawy coś wyjątkowego. Mój mąż będzie bardzo zdziwiony. Nie mogę się doczekać, kiedy zobaczy, co kryje się pod chrupiącą skorupką.
TORT ORZECHOWY Z MASĄ MAŚLANĄ
Składniki : 10 jajek, 20 dag cukru, 25 DAG MĄKI TORTOWEJ, 15 DAG MIELONYCH orzechów włoskich, łyżka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, dwie łyżki oliwy, szklanka zmielonych biszkoptów.
Na masę : 40 dag zmielonych orzechów włoskich, 400 ml mleka, 30 dag cukru, 40 dag masła, kieliszek spirytusu, mieszane orzechy do dekoracji.
Przygotowanie około 75 minut.
Sposób wykonania : Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać, aż połączą się z pianą. Delikatnie wmieszać żółtka. Zmielone orzechy wymieszać z mąką, biszkoptami oraz proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do piany. Dolać oliwę. Ciasto przelać do formy tortowej, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wygładzić. Piec 60 minut w 180 C. Wyjąć, wystudzić w formie. Po około 15 minutach obrócić górą do dołu. W gotującym się mleku rozpuścić cukier. Następnie podgrzać na małym ogniu 5 – 10 minut, aż mleko zgęstnieje i zmniejszy objętość. Stopniowo dodawać zmielone orzechy, po czym gotować i mieszać na małym ogniu jeszcze 5 minut. Odstawić do wystudzenia. Utrzeć masło, aż się spieni, wmieszać masę orzechową, dodać kieliszek spirytusu. Ciasto przekroić na 3 warstwy i przełożyć częścią kremu. Resztę rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu. Udekorować orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz