poniedziałek, 27 lutego 2017

Ostatni weekend karnawału

W ostatni weekend karnawału przygotowałam sernik z musem i ciastkami Dr Gerarda. Może macie ochotę skosztować? Oto składniki:

Biszkopt
-6 jajek
-1 szklanki cukru
-3 budynie czekoladowe
-1 czubata łyżka mąki tortowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
-9 kiwi
-1 szklanka cukru
-1 szklanka wody
-2 budynie waniliowe plus pół szklanki wody
-1 galaretka agrestowa
-100 g masła

Masa serowa
-350 ml śmietanki 30 %
-1 szklanka cukru pudru
-śmietana w proszku
-1 kg sera z wiaderka
-30 g żelatyny
-pół szklanki wody


Dodatkowo
-ciastka zwierzaki wielozbożowe od Dr Gerard
-kruche ciastka Filusie od Dr Gerard


Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam ze szczyptą soli i dodaję cukier, a następnie po żółtku i ubijam. Na koniec przesiewam budyń z mąką i proszkiem i mieszam. Wylewam na blaszkę (30/40), wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w 175 stopniach. Krem: kiwi obieram i drobno kroję. Wkładam do garnka, wsypuję cukier wlewam wodę i gotuję. Odstawiam i rozdrabniam blenderem. Wstawiam ponownie na ogień, mieszam do zagotowania. Wlewam rozmieszane budynie z wodą i gotuję. Ściągam z ognia, wsypuję galaretkę i mieszam do jej rozpuszczenia. Dodaję masło i mieszam do jego rozpuszczenia. Studzę. Lekko tężejący krem wykładam na biszkopt. Pokruszonymi ciastkami zwierzakami wielozbożowymi Dr Gerarda posypuję krem i schładzam. Masa serowa: żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i studzę. Śmietankę ubijam z połową cukru pudru i śmietaną w proszku. Porcjami dodaję ser, resztę cukru pudru i miksuję. Wlewam żelatynę i przez chwilę miksuję. Wykładam na ciastka i rozprowadzam. Następnie ciastka Filusie od Dr Gerard kroję na kawałeczki i posypuję masę serową. Przechowuję w lodówce. Ciasto było bardzo pyszne wszystkim domownikom i znajomym smakowało, więc polecam na ostatki i inne okazje. Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz