wtorek, 14 lutego 2017

Pyszny walentynkowy deser

Z okazji Walentynek upiekłam ciasto do którego przygotowania wykorzystałam słodycze Dr Gerarda. Pierniczki w kształcie serca wyśmienicie smakowały w połączeniu z innymi składnikami, a do tego doskonale pasowały do dzisiejszego Święta Zakochanych. Ciasto idealne, sprawdzi się również na inne okazje. Wypróbujecie? Oto składniki:

Na biszkopt orzechowy
-8 białek
-½ szklanki cukru
-2 jajka
-pół szklanki mąki
-250 g orzechów włoskich zmielonych
-½ łyżeczki sody oczyszczonej

Na masę serową

-1 kg sera białego zmielonego (ja użyłam sera z wiaderka)
-1 puszka masy kajmakowej (400 g)
-200 g masła lub margaryny
-3 żółtka
-1 budyń waniliowego
-¼ szklanki mleka

Dodatkowo

-dżem z czarnej porzeczki
-ciastka pierniczki od Dr Gerard w kształcie serca w polewie kakaowej

Sposób przygotowania: biszkopt: wszystkie białka (razem 10) ubijam, dodaję po łyżce cukru, a na końcu dokładam żółtka. Mąkę, orzechy, sodę mieszam razem, a następnie dodaję do ubitych białek i bardzo powoli mieszam. Przekładam na blachę i piekę 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu biszkopt kroję na dwa blaty. Masa serowa: masę kajmakową podgrzewam z masłem lub margaryną, dodaję zmielony ser i mieszam. Podgrzewam do momentu zagotowania. Mleko mieszam z żółtkami i budyniem, dodaję do masy sernikowej. Gotuję do chwili, aż masa zgęstnieje, a następnie studzę. Pierwszy blat biszkoptu smaruję połową dżemu z czarnej porzeczki, na to wylewam połowę masy serowej i przykrywam drugim blatem, który smaruję resztą dżemu i wylewam resztę masy serowej, a na masie układam ciastka pierniczki od Dr Gerarda w polewie kakaowej. Ciasto przechowuję w lodówce. Polecam wszystkim, ponieważ był to bardzo pyszny pomysł na walentynkowy deser. Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz