poniedziałek, 20 lutego 2017

ZAPASY



Moi rodzice, jak zwykle w okresie zimowym wyjeżdżają na narty. Tradycyjnie, co zabierają ze sobą? Ogromne zapasy produktów DR GERARDA. Wśród nich czołowe miejsce zajmują MAFIJNE CHOCO. Wieczorami, zwykle zajadają je do herbatki. Mają też swoje ulubiony deser, który serwują im w pensjonacie, gdzie korzystają z noclegów. Tym wyjątkowym smakołykiem jest
KAWOWY DESER Z MORELAMI
Składniki : 500 g moreli, 50 ml nektaru brzoskwiniowego, 4 łyżki likieru brzoskwiniowego, jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej, 500 g serka mascarpone, jedna torebka cukru waniliowego, 125 g zwykłego cukru, 500 g tłustego, mielonego twarogu, 250 300 ml mocnego, zimnego naparu kawy, 200 g podłużnych biszkoptów, dwie łyżki kakao do posypania.
Sposób wykonania – Morele umyć, przekroić wzdłuż na pół i wyjąc pestki. Odłożyć 6 połówek, a resztę pokroić na cząstki. Nektar wymieszać z trzema łyżkami likieru i mąką ziemniaczaną. Wlać go do garnka. Dołożyć cząstki moreli i gotować przez minutę. Masę owocową zdjąć z ognia, odstawić do wystudzenia. Mascarpone utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym. Połączyć z twarogiem. Kawę wymieszać z pozostałym likierem. Połowę ciastek ułożyć na spodzie formy i skropić połową pączu kawowego. Na biszkopty wyłożyć połowę masy morelowej i połowę kremu, a na to resztę ciastek. Skropić pączem, który został. Rozsmarować pozostałą masę morelową oraz krem. Deser schłodzić. Odłożone owoce do dekoracji pokroić. Udekorować i ozdobić kawałkami moreli. Oprószyć kakao. Dobra rada – Można ozdobić płatkami migdałowymi, deser nabierze atrakcyjnego wyglądu i ciekawego smaku. \Czas przygotowania 70 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz