wtorek, 28 lutego 2017

Batony bananowe

         Polecam nowy pomysł na śniadanie Witam ciastka na dzień dobry od dr. Gerard, a jesli macie ochote przygotowac cos sami, podaje przepis:

Składniki:
  • 5 niedużych, dojrzałych bananów,
  • 2 szklanki mąki ryżowej,
  • 1/3 – 1/2 szklanki oleju kokosowego,
  • 1 szklanka mleka ryżowego (niesłodzonego),
  • 0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego,
  • 1 szklanka płatków owsianych (u nas bezglutenowych),
  • ok. 20 sztuk suszonych śliwek,
  • 1 mała łyżeczka sody.
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę, amarantus, płatki owsiane, sodę). Banany rozgniatamy widelcem. Łączymy je z sypkimi składnikami, dodajemy olej, mleko, śliwki (mogą być pokrojone). Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy płasko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-45 minut (w zależności od oczekiwanego stopnia spieczenia) w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Kroimy po ostudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz