Składniki:
- 5 niedużych, dojrzałych bananów,
- 2 szklanki mąki ryżowej,
- 1/3 – 1/2 szklanki oleju kokosowego,
- 1 szklanka mleka ryżowego (niesłodzonego),
- 0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego,
- 1 szklanka płatków owsianych (u nas bezglutenowych),
- ok. 20 sztuk suszonych śliwek,
- 1 mała łyżeczka sody.
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę, amarantus, płatki owsiane, sodę). Banany rozgniatamy widelcem. Łączymy je z sypkimi składnikami, dodajemy olej, mleko, śliwki (mogą być pokrojone). Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy płasko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-45 minut (w zależności od oczekiwanego stopnia spieczenia) w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Kroimy po ostudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz