Czasem zdarza się, że goście zapowiadają swoją wizytę w
ostatniej chwili. Chyba nikt tego nie lubi, ale w takich okolicznościach też trzeba
sobie jakoś radzić. Mam na to rozwiązanie. Zawsze gdy zaskoczy mnie taka
sytuacja, w mgnieniu oka, bardzo szybko przygotowuję
TORCIK WAFLOWY
Składniki : 200 g gorzkiej czekolady, 200 g orzechów
włoskich, 150 g masła, 100 g cukru, 2 żółtka, opakowanie andrutów, najlepiej
okrągłych.
Polewa : 100 g gorzkiej czekolady, 50 g masła.
Sposób wykonania – Masło, żółtka i cukier utrzeć na puszystą
masę. Dodać startą czekoladę i posiekane orzechy. Kremem przełożyć wafle.
Warstwa kremu powinna mieć około 3 mm grubości. Ostatnią warstwą powinien być
wafel. Docisnąć go deską podobnej wielkości. Odstawić do lodówki na kilka
godzin. Zrobić polewę. Roztopioną czekoladę zmieszać z masłem. Wylać na torcik
i rozsmarować szpatułką maczaną w gorącej wodzie. Gdy czekolada zastygnie
ostrożnie pokroić na porcje. Dobra rada – Do czekoladowej masy dodać kilka
kropli likieru amaretto . Nadaje wyjątkowy aromat. Gotowy torcik waflowy
ozdobić połówkami orzechów włoskich lub posiekanymi orzechami. Czas
przygotowania około 30 minut.
Ten torcik jest znakomity i robi się go naprawdę szybko.
Zapewniam, iż będzie smakował wszystkim, którzy go skosztują.
Kiedyś zdarzyło się, że zabrakło mi kilku składników, nie
mogłam więc zrobić tego smakołyku. Uratował mnie PRYNCYTORCIK DR GERARDA, który
w ostatniej chwili mój mąż przyniósł ze sklepu. Ku mojemu zdziwieniu godnie
zastąpił Torcik waflowy, będę go teraz polecać na niezapowiedziane wizyty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz