środa, 22 lutego 2017

W OSTATNIEJ CHWILI



Czasem zdarza się, że goście zapowiadają swoją wizytę w ostatniej chwili. Chyba nikt tego nie lubi, ale w takich okolicznościach też trzeba sobie jakoś radzić. Mam na to rozwiązanie. Zawsze gdy zaskoczy mnie taka sytuacja, w mgnieniu oka, bardzo szybko przygotowuję
TORCIK WAFLOWY
Składniki : 200 g gorzkiej czekolady, 200 g orzechów włoskich, 150 g masła, 100 g cukru, 2 żółtka, opakowanie andrutów, najlepiej okrągłych.
Polewa : 100 g gorzkiej czekolady, 50 g masła.
Sposób wykonania – Masło, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać startą czekoladę i posiekane orzechy. Kremem przełożyć wafle. Warstwa kremu powinna mieć około 3 mm grubości. Ostatnią warstwą powinien być wafel. Docisnąć go deską podobnej wielkości. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Zrobić polewę. Roztopioną czekoladę zmieszać z masłem. Wylać na torcik i rozsmarować szpatułką maczaną w gorącej wodzie. Gdy czekolada zastygnie ostrożnie pokroić na porcje. Dobra rada – Do czekoladowej masy dodać kilka kropli likieru amaretto . Nadaje wyjątkowy aromat. Gotowy torcik waflowy ozdobić połówkami orzechów włoskich lub posiekanymi orzechami. Czas przygotowania około 30 minut.
Ten torcik jest znakomity i robi się go naprawdę szybko. Zapewniam, iż będzie smakował wszystkim, którzy go skosztują.
Kiedyś zdarzyło się, że zabrakło mi kilku składników, nie mogłam więc zrobić tego smakołyku. Uratował mnie PRYNCYTORCIK DR GERARDA, który w ostatniej chwili mój mąż przyniósł ze sklepu. Ku mojemu zdziwieniu godnie zastąpił Torcik waflowy, będę go teraz polecać na niezapowiedziane wizyty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz