czwartek, 16 lutego 2017

Na karnawał i nie tylko

Przygotowałam dzisiaj biszkopt makowy z masą jabłkową i budyniową z dodatkiem kruchych ciasteczek. Pierwszy raz próbowałam tego ciasta na imprezie karnawałowej, którą organizowała w tamtym tygodniu moja przyjaciółka i bardzo mi smakowało. Chciałby ktoś spróbować? Oto potrzebne składniki:

Biszkopt makowy
-8 białek
-1 szklanka cukru
-2 łyżeczki octu
-3 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-7 łyżek suchego maku
-szczypta soli


Masa jabłkowa
-około 1 kg jabłek
-100 ml wody
-2 galaretki agrestowe


Masa budyniowa
-pół litra mleka
-2 opakowania budyniu waniliowego
-1 łyżka cukru wanilinowego (ja dodałam taki domowej roboty, ponieważ ma niesamowity aromat i zapach)
-200 g masła lub margaryny
-3 łyżki cukru pudru


Dodatkowo
-kruche ciastka maltikeks od Dr Gerard


Sposób przygotowania: biszkopt makowy: białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo do piany dodaję cukier. Nadal ubijając dodaję ocet oraz mąki. Na końcu do masy wsypuję mak i mieszam. Masę dzielę na dwie równe części. Ciasto wykładam na dwie blachy (24/24 cm) wyłożone papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Masa jabłkowa: jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Wlewam wodę. Jabłka prażę na małym ogniu do momentu rozpadnięcia. Następnie wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do wystudzenia. Przestudzoną masę wykładam na pierwsze ciasto makowe i przykrywam drugim ciastem. Masa budyniowa: z mleka odlewam około pół szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem wanilinowym. W odlanym mleku rozprowadzam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko, mieszam energicznie i gotuję przez chwilę. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram. Masę równomiernie wykładam na wierzch ciasta i posypuję kruchymi ciastkami maltikeks Dr Gerarda. Ciasto przechowuję w lodówce. Ciasto było pyszne, więc polecam na trwający jeszcze karnawał jak również na inne okazje. Życzę słodkich wypieków i smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz