czwartek, 23 lutego 2017

Zapachy używane do produkcji ciast np: wanilia.

Zapachy używane do produkcji ciast np: cukier waniliowy - co to jest, jak wygląda jego produkcja?

Wiele mamy zapachów, aromatów do ciast. Umilają one nam smak zjadanych ciastek czy tortów, makowców, pierników. Wiele przypraw nadaje charakterystyczny zapach danego ciasta i kiedy tylko go wyczujemy od razu dokładnie z danym ciastem nam si kojarzy. Ja kiedy dostanę moje ulubione ciastka a wszyscy w mojej rodzinie wiedzą, że są nimi słodycze dr Gerarda pryncytorcik lub pryncypałki. Kiedy czuj rozpływająca się w ustach czekoladę oraz ich chrupkość od razu jest mi lepiej i wszystkoe smutki mi mijają. Wracając do tematu. Może najpierw skupię się na domowym pozyskiwaniu cukru pudru. Moja babcia uwielbiała wszelkie słodkości i często je sama przygotowywała. Pamiętam, że kiedy nie miała w domu cukru waniliowego to brała starą maszynkę do migdałów mieliła cukier puder z laską wanilii pociętą na drobne kawałki. A innym sposobem jest wsypanie zmielonego cukru do słoika i przekładanie go laską wanilii tworzenie warstw. Po dwóch tygodniach jest gotowy. To są znane i często praktykowane sposoby. Przynajmniej wiemy co jemy. A tak kupując w naszych sklepach jak przeczytałam w encyklopedii internetowej wikipedii to także miesza się cukier z wanilią lub etylowaniliną. Nie podam wam wszystkich tych procentów bo i tak ich nikt nie zapamięta. Możemy zawsze czytać etykietki lub wykonać taki cukier samemu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz