Zapachy używane do
produkcji ciast np: cukier waniliowy - co to jest, jak wygląda jego
produkcja?
Wiele
mamy zapachów, aromatów do ciast. Umilają one nam smak zjadanych
ciastek czy tortów, makowców, pierników. Wiele przypraw nadaje
charakterystyczny zapach danego ciasta i kiedy tylko go wyczujemy od
razu dokładnie z danym ciastem nam si kojarzy. Ja kiedy dostanę
moje ulubione ciastka a wszyscy w mojej rodzinie wiedzą, że są
nimi słodycze dr Gerarda pryncytorcik lub pryncypałki.
Kiedy czuj rozpływająca się w ustach czekoladę oraz ich chrupkość
od razu jest mi lepiej i wszystkoe smutki mi mijają. Wracając do
tematu. Może najpierw skupię się na domowym pozyskiwaniu cukru
pudru. Moja babcia uwielbiała wszelkie słodkości i często je sama
przygotowywała. Pamiętam, że kiedy nie miała w domu cukru
waniliowego to brała starą maszynkę do migdałów mieliła cukier
puder z laską wanilii pociętą na drobne kawałki. A innym sposobem
jest wsypanie zmielonego cukru do słoika i przekładanie go laską
wanilii tworzenie warstw. Po dwóch tygodniach jest gotowy. To są
znane i często praktykowane sposoby. Przynajmniej wiemy co jemy. A
tak kupując w naszych sklepach jak przeczytałam w encyklopedii
internetowej wikipedii to także miesza się cukier z wanilią lub
etylowaniliną. Nie podam wam wszystkich tych procentów bo i tak ich
nikt nie zapamięta. Możemy zawsze czytać etykietki lub wykonać
taki cukier samemu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz