Składniki
200 g masła (ja używam Irlandzkiego)
1/2 szkl. cukru pudru
2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Połowę mąki dodać do masła i dalej ucierać. Przełożyc na blat, dodawać stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto jest dosyć kruche i konsystencja zależy od miękkości masła. Im dłużej wyrabiamy w rękach tym bardziej miekkie sie robi.
Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wykrawać foremkami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 stopni 10-15 minut w zależności od wielkości.
Ciasto podczas wałkowania kruszy się - taka jego uroda. Żeby ułatwić sobie pracę można je wałkować od razu na papierze i podzielić na ciastka radełkiem lub nożem.
Polecam takze ciastka maślane dr. Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz