Przyprawy do ciastek
i innych słodyczy: jakie są i jak je się pozyskuje?
Każda
potrawa aby nabrała smaku potrzebuje przypraw choćby podstawowej
jaką jest sól beż nie było by smaku. Nawet dodajemy ją do
podstawowego ciasta jakim jest drożdżówka. Moja ulubiona z
kruszonką jak do tego dodamy rabarbar palce lizać. Do innych ciast
dodajemy bardzo aromatyczne korzenie na przykład do aromatycznych
pełnych smaków pierników owocowych
Dr
Gerarda albo wlewamy olejki eteryczne pozyskiwane z rozmaitych
roślin lub ich części liści, skórek owocowych. Kiedy dodajemy
olejki eteryczne do naszych ciast nadają one przyjemny smak i
zapach, choć ja z daleka wyczuwam olejek arakowy za którym
osobiście nie przepadam. Używamy także świeżej lub sproszkowanej
gałki muszkatołowej pozyskiwanej z drzewa muszkatołowego. Ma ono
mocny zapach i korzenny smak. Dodawany najczęściej do pierników.
Najczęściej używaną chyba przez wszystkich do każdego rodzaju
deserów jest wanilia. Używamy jej tłucząć kją w moździerzu,
dostępna jest na naszym rynku w postaci długich strączków lub
możemy kupić sproszkowaną. Anyż troszkę mniej używany a mamy go
z roślin o tej samej nazwie. Owoce anyżu mają barwę szarozieloną,
kształt gruszkowaty, silny zapach i smak. Ostatnio popularnym
kłączem rośliny tropikalnej nie tylko do ciast ale także pełni
role leczniczą podczas przeziębień jest nim imbir. Ogólnie
dostępny. Ma przyjemny lekko cytrynowy zapach choć w smaku jest
dość ostry i palący. Nie zapominajmy o czekoladzie, którą
pozyskujemy z kakaowca. Tworzymy z niego przepyszne napoje jak i
rozmaite ciastka pełne kuszącego smaku przepyszne słodycze,
wafelki, PRYNCY PAŁKI czy PRYNCY torcik dr Gerarda.
Jeden wniosek
mamy tak urozmaicone przyprawy i smaki, że pozostaje nam tylko
kosztować.a
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz