środa, 15 lutego 2017

Przyprawy do ciastek i innych słodyczy.

Przyprawy do ciastek i innych słodyczy: jakie są i jak je się pozyskuje?

Każda potrawa aby nabrała smaku potrzebuje przypraw choćby podstawowej jaką jest sól beż nie było by smaku. Nawet dodajemy ją do podstawowego ciasta jakim jest drożdżówka. Moja ulubiona z kruszonką jak do tego dodamy rabarbar palce lizać. Do innych ciast dodajemy bardzo aromatyczne korzenie na przykład do aromatycznych pełnych smaków pierników owocowych
Dr Gerarda albo wlewamy olejki eteryczne pozyskiwane z rozmaitych roślin lub ich części liści, skórek owocowych. Kiedy dodajemy olejki eteryczne do naszych ciast nadają one przyjemny smak i zapach, choć ja z daleka wyczuwam olejek arakowy za którym osobiście nie przepadam. Używamy także świeżej lub sproszkowanej gałki muszkatołowej pozyskiwanej z drzewa muszkatołowego. Ma ono mocny zapach i korzenny smak. Dodawany najczęściej do pierników. Najczęściej używaną chyba przez wszystkich do każdego rodzaju deserów jest wanilia. Używamy jej tłucząć kją w moździerzu, dostępna jest na naszym rynku w postaci długich strączków lub możemy kupić sproszkowaną. Anyż troszkę mniej używany a mamy go z roślin o tej samej nazwie. Owoce anyżu mają barwę szarozieloną, kształt gruszkowaty, silny zapach i smak. Ostatnio popularnym kłączem rośliny tropikalnej nie tylko do ciast ale także pełni role leczniczą podczas przeziębień jest nim imbir. Ogólnie dostępny. Ma przyjemny lekko cytrynowy zapach choć w smaku jest dość ostry i palący. Nie zapominajmy o czekoladzie, którą pozyskujemy z kakaowca. Tworzymy z niego przepyszne napoje jak i rozmaite ciastka pełne kuszącego smaku przepyszne słodycze, wafelki, PRYNCY PAŁKI czy PRYNCY torcik dr Gerarda.

 Jeden wniosek mamy tak urozmaicone przyprawy i smaki, że pozostaje nam tylko kosztować.a

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz