środa, 15 lutego 2017

Ciasto na rodzinne spotkanie.

W moich starych przepisach znalazłam taki fajny prosty przepis na ciasto, w którym jest dużo bakalii.
Dosyć dawno temu piekłam to ciasto, które dzisiaj chcę państwu polecić, a jednocześnie przypomnieć sobie też ten przepis.  Będąc w sklepie właśnie znalazłam ciastka Mafijne Choco Dr Gerarda więc tym bardziej zdecydowałam,  że zrobię to ciasto, gdyż spodziewamy się kilka osób z rodziny.

Składniki ciasta
-6 jajek  i 2 białka
-25 dkg cukru pudru
-10 dkg orzechów mielonych w tym trochę posiekanych
-10 dkg kokosu
-5 dkg rodzynek
-łyżka kakao
-łyżka proszku do pieczenia

Masa
-puszka brzoskwiń
-2 budynie śmietankowe
-2 żółtka
-2 łyżki cukru
-2 galaretki
-kostka masła lub margaryny
-ciastka Mafijne Choco Dr Gerarda,
-oraz  wódka do zamaczania ciastek

Przygotowanie
Galaretki przygotowujemy według  przepisu na opakowaniu.
1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany powoli dodajemy cukier i żółtka i cały czas ubijamy.
Do piany dodajemy zmieszane bakalie, kakao, oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze ciasto. Pieczemy przez 30 min.
2. Brzoskwinie kroimy w paski, sok z cukrem gotujemy.
Budynie rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody dodajemy 2 żółtka i mieszamy, wlewamy do soku i zagotowujemy cały czas mieszając.
3. Masło ucieramy na puch, stopniowo do utartego masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Na wystudzone ciasto wykładamy połowę masy.
Ciastka Mafijne Choco Dr Gerarda nasączamy w wódce i układamy na masę, następnie wykładamy drugą połowę masy. Na masę układamy paski brzoskwiń i zalewamy wcześniej rozpuszczonymi galaretkami, które zaczynają już tężeć. na koniec wstawiamy ciasto do lodówki lub do zimnego pomieszczenia, aby galaretka dokładnie zastygła.
Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz