Jutro są ostatki tak zwany śledzik. Spodziewam się gości
więc upiekłem karpatkę. PRZEPIS TEN ZNALAZŁEM W INTERNECIE. PRÓCZ tego kupiłem słodycze od firmy Doktor Gerard.
Przepis ten jest poniżej. Karpatka - ciasto iście królewskie, puszysty krem
zamknięty między płatkami lekkiego ciasta. Niepozorny wygląd to jednak efekt
niełatwych przygotowań. Karpatka nie należy bowiem do ciast najprostszych do
wykonania. Trud wynagradza jednak wielka deserowa uczta! Podejmujesz rękawice?
Niełatwo jest znaleźć przepis na karpatkę godny polecenia.
Niniejszy pochodzi prosto z zeszytu mamy mojej koleżanki. To jest jej wypiek
popisowy! Pieczony głównie od święta, wprawia w zachwyt wszystkich domowników i
gości. Nic dziwnego, bo trudno taki smak odnaleźć w cukierniach. Tym bardziej -
polecamy!
Karpatka - ciasto
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki margaryny
- 5 jajek
- 2 łyżki oleju (karpatka nie przywiera wówczas do blachy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (kopiasta)
Sposób przygotowania:
Wodę rozpuścić z margaryną i doprowadzić do wrzenia, do
wrzącej mieszanki porcjami dodawać mąkę i dobrze utrzeć. Po ostygnięciu ciasta,
dodać jajka i olej i znowu utrzeć. Ciasto podzielić na dwie porcje i wyłożyć na
dwóch blachach do pieczenia jednakowej wielkości. Karpatka, a właściwie ciasto
na karpatkę powinno się piec ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz