Na biszkopt orzechowy
-4 łyżki cukru
-5 łyżek mąki
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-niepełna szklanka zmielonych orzechów (składniki na jeden biszkopt)
Na masę orzechową
-kostka masła lub margaryny
-½ l mleka
-2 budynie waniliowe bez cukru
-4 łyżki cukru
-szklanka zmielonych orzechów
Na mase śmietankową
-½ l śmietany 30%
-1 galaretka truskawkowa
-2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
-brzoskwinie w puszce
-kruche ciastka od Dr Gerard z kawałkami orzechów
Sposób przygotowania: 2 biszkopty orzechowe: białka ubijam dodając po łyżce cukru. Dodaję żółtka ciągle mieszając, a na końcu dodaję orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę wlewam do formy i piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. (A teraz piekę drugi taki sam biszkopt). Masa orzechowa: z mleka budyniu i cukru gotuję budyń, odstawiam do wystudzenia. Masło lub margarynę ucieram z zimnym budyniem, na końcu wsypuję zmielone orzechy. Masa śmietankowa: żelatynę i galaretkę rozpuszczam w ½ szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijam na końcu i dodaję tężejącą galaretkę. Złożenie ciasta: na biszkopt orzechowy wykładam pół masy orzechowej, układam na niej kruche ciastka Dr Gerarda z kawałkami orzechów i wykładam resztę masy orzechowej, na której układam pokrojone brzoskwinie. Na owoce wykładam masę śmietankową i biszkopt orzechowy. Ciasto było wyjątkowo pyszne, więc zachęcam do spróbowania, a poza tym był to doskonały pomysł na deser. A jeśli lubicie słodycze Dr Gerarda tak jak ja i moja rodzinka to warto odwiedzić deserotekę, aby wybrać najpyszniejszy deser (do którego przygotowania wykorzystuje się produkty Dr Gerarda) na każdą okazję. Polecam i życzę smacznego!
-½ l mleka
-2 budynie waniliowe bez cukru
-4 łyżki cukru
-szklanka zmielonych orzechów
Na mase śmietankową
-1 galaretka truskawkowa
-2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
-brzoskwinie w puszce
-kruche ciastka od Dr Gerard z kawałkami orzechów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz