poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Ciasto francuskie -sposoby wykorzystania.


   Sposoby wykorzystania ciasta francuskiegol.
Ciasto francuskie jest ciastem, które jest bardzo kruche i delikatne, które wyróżnia się kilkunastoma cienkimi warstwami zwanymi listkami. Ciasto francuskie swą strukturę zawdziecza dzięki odpowiedniej zawartości tłuszczu oraz specyficznego wałkowania i wypierku w odpowiednio wysokiej temperaturze. 
  Ciasto francuskie można przygotować zatówno na słodko jak i na słono, dzięki czemu ma szerokie zastosowanie. 
 Pomimo swojej wysokiej kalorzycczności ma szerokie zastosowanie.
Ciasto francuskie wykonuje się z dwóch rodzajów ciast: podstawowego tzw. „gruntu” i maślanego. Ciasto podstawowe powstaje z mąki pszennej, jaj, soli i kwasu organicznego. Natomiast ciasto maślane wykonywane jest z masła z niewielką ilością mąki. Ciasto maślane wraz z ciastem podstawowym powinno tworzyć tzw. kopertę. Następnie trzeba je rozwałkować na grubość ok 2 cm, złożyć na 4 warstwy i schłodzić. Aby powstałe idealne ciasto francuskie, takie czynności należy powtórzyć 4-6 razy. Owo chłodzenie między wałkowaniem powoduje zestalanie się tłuszczu. Topiący się tłuszcz nadaje kruchość wyrobowi. Ciasto francuskie piecze się w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Można je mrozić, ale należy pamiętać, aby ciasto francuskie rozmrażać w lodówce.
Jeśli chodzi o wykorzystanie ciasta francuskiego w słonej odsłonie, to znalazło ono wykorzystanie np. w przyrządzeniu pasztecików, paluszków czy vol-au-vent z nadzieniem drobiowym. Do wytrawnych wypieków z ciasta francuskiego można użyć warzyw sezonowych, ale także mrożonych (szpinaku, groszku). Ze słonym ciastem francuskim świetnie komponują się nadzienia z buraczków, botwinki, bakłażanów, porów czy cukinii. Z powodzeniem można łączyć je z owocami morza i mięsem (np. zawijana polędwica).
Ciasto francuskie na słodko, wykorzystywane jest w produkcji rogalików, ciastek z nadzieniem owocowym bądź serowym. Większość z nas smakowała się w napoleonce czy rurce z kremem, są to właśnie wyroby z ciasta francuskiego.
Ciekawie prezentują się ciasteczka z ciasta francuskiego, dodatkowo posmarowane jajkiem i posypane cukrem.
Wyśmienicie smakują ciastka z nadzieniem np. z kremu budyniowego, śmietankowego, masy makowej czy konfitur. Z ciasta francuskiego wykonywane są różnego rodzaju tarty, pierogi, rożki, ciastka polane miodem i doprawione przyprawami, np. cynamonem.
Wszystkim smakoszom ciasta francuskiego, którzy lubią jeść,  a nie koniecznie je przyrządzać polecam smaczne wyroby Dr Gerarda:
   -Ciastka francuskie posypane sezamem
   -Ciastka francuskie posypane cukrem
   -Ciastka francuskie zdobione cukrem.
Wiele informacji oraz spsobów wykorzystania ciasta francuskiego można znaleźć na stronie   https://kuchnia.wp.pl/ciasto-francuskie-wlasciwosci-odzywcze-zastosowanie-charakterystyka-6109432735598209a  -polecam osobom zainteresowanym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz