poniedziałek, 7 sierpnia 2017

O mące ciąg dalszy

Szukałem więcej o mące. Napisałem więc dalszy ciąg delektując się biszkoptami z galaretką od firmy Doktor Gerard. Informacje te są ze strony internetowej link po niżej. "Mąka kukurydziana Jak sama nazwa wskazuje– otrzymuje się ją z przemiału ziaren kukurydzy. Nie zawiera glutenu, dlatego poleca się ją osobom cierpiącym na celiakię – nietolerancję glutenu. Bogata jest w błonnik i witaminy E, B, A. Zawiera też magnez, selen i potas. Znana z kuchni meksykańskiej, stosowana do wyrobu tortilli czy taco. Sprawdzi się także do wypieków ciast, ciasteczek i zagęszczania sosów. Mąka ziemniaczana Mąka ziemniaczana powstaje w wyniku wydzielenia z ziemniaków skrobi, dlatego to tzw. skrobia ziemniaczana. Nie zawiera glutenu. Wykorzystywana do przygotowywania kisielów, klusek, ciast, sosów. Mąka gryczana Otrzymuje się ją z gryki. Wartościowa odżywczo mąka bezglutenowa. Bogata w przeciwutleniacze i witaminy z grupy B. Jej brązowo-szara barwa sprawia, że dodana do ciasta, nadaje mu ciemny kolor. Dodaje się ją do blinów w Rosji albo do makaronu w Japonii. Mąka jęczmienna Ma mniejszą zawartość glutenu niż mąka pszenna. Jest cennym źródłem błonnika i witaminy PP. Często mieszana z innymi mąkami. Smakuje w postaci: naleśników, ciastek, klusek i chleba. Mąka z orkiszu Jedna z najbardziej odżywczych i o niższej zawartości glutenu niż pszenna. Doskonała do chlebów, ciasta, naleśników itp. Mąka z amarantusa Coraz bardziej popularna. A to dzięki wysokiej zawartości cennych składników: żelaza, wapnia, magnezu. Bogata w minerały, antyoksydanty i błonnik, którego ma nawet więcej niż otręby owsiane. Mąka ta działa jak naturalny „polepszacz”, dzięki czemu wypieki są pulchniejsze. Zdecydowanie polecam w codziennej diecie. amarantus A to jeszcze nie wszystko. Na rynku dostępne są także takie rodzaje jak: mąka z pszenicy durum, mąka pur pur, mąka sojowa, ryżowa, mąka z prosa, grochowa, orzechowa, migdałowa czy kasztanowa. Jednak w naszej rodzimej kuchni są mniej znane i rzadko wykorzystywane. Czy wszystkie są jednakowo cenne dla zdrowia? Wartość odżywcza mąki zależy od stopnia przemiału ziarna. Zwróć uwagę na kolor mąki, łatwo zauważyć, że im mąka jest jaśniejsza, tym niższy jest numer typu, zaś ciemniejszy kolor wskazuje na wyższy numer typu. Najbardziej odżywcze są te o wysokim numerze, są bogatsze w ważne dla nas składniki. Jednak do wypieków lekkich ciast, tortów idealnie sprawdzają się mąki o niskim numerze. corn-380823_640" Rodzaje i typy mąki - zajadam.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz