Delikatny
placek ze śliwką.
Już
od jakiegoś czasu na naszych targach, ryneczka oraz w sklepach
możemy spotkać nasze, rodzime śliwki. Ja dzisiaj chcę użyć do
mojego placka śliwki o deserowym, słodkim smaku o nazwie renklody.
Stara dobra odmiana na dżemy, kompoty czy właśnie placki. Dzisiaj
wzięłam moją mamę na działkę aby wspólne zbierać, po małej
czarnej z dodatkiem deserowych ciastek
dr
Gerarda czyli biszkopty z morelowym nadzieniem z polewą
kakaową choć mój syn bardziej lubi biszkopty pychotki dr
Gerarda ale akurat ich nie było w sklepie. Przejdźmy do mojego
placka.
Przygotowanie:
CIASTO:
-
1 i 1/4 szklanki mąk
-
2 łyżki cukru
-
szczypta soli
-
½ kostki zimnego masła (100g), pokrojonego na kawałki
-
3 łyżki bardzo zimnej wody
-
NADZIENIE:
-
500 g śliwek (mogą być duże, np. renklody )
-
6 łyżek cukru
-
1/3łyżeczki mielonego cynamonu
-
łyżka mąki
-
2 łyżki stopionego masła
-
roztrzepane jajko do przesmarowania brzegów
-
4 łyżki dżemu morelowego
-
obrane migdały do dekoracji ja kupuję gotowe
1 Mąkę mieszamy z
cukrem i solą,
dodajemy masło i
siekamy aż powstaną grudki
(wygodny do tego jest
melakser).
-
Dodajemy 2 łyżki wody, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy stopniowo resztę wody. Z ciasta formuję kulę, zawijamy w folię i schłodź w lodówce przez godzinę.
-
2. łyżki cukru mieszamy z cynamonem, sypiemy tym wydrylowane śliwki, mieszamy. Pozostałą mąkę mieszamy z cukrem w miseczce.
-
3. Ciasto wałkujemy wkoło układamy na blasze.
-
4. Sypiemy mąką i cukrem, układamy owoce. Pozostawiając brzeg wolny, polewamy masłem. Zawijamy ciasto. Pieczy przez 45 minut. Po upieczeniu smarujemy podgrzanym dżemem. Polecam jest bardzo smaczne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz