czwartek, 3 sierpnia 2017

Delikatny placek ze śliwką.

Delikatny placek ze śliwką.

Już od jakiegoś czasu na naszych targach, ryneczka oraz w sklepach możemy spotkać nasze, rodzime śliwki. Ja dzisiaj chcę użyć do mojego placka śliwki o deserowym, słodkim smaku o nazwie renklody. Stara dobra odmiana na dżemy, kompoty czy właśnie placki. Dzisiaj wzięłam moją mamę na działkę aby wspólne zbierać, po małej czarnej z dodatkiem deserowych ciastek
dr Gerarda czyli biszkopty z morelowym nadzieniem z polewą kakaową choć mój syn bardziej lubi biszkopty pychotki dr Gerarda ale akurat ich nie było w sklepie. Przejdźmy do mojego placka.

Przygotowanie:

CIASTO:
  • 1 i 1/4 szklanki mąk
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • ½ kostki zimnego masła (100g), pokrojonego na kawałki
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody
  • NADZIENIE:
  • 500 g śliwek (mogą być duże, np. renklody )
  • 6 łyżek cukru
  • 1/3łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki stopionego masła
  • roztrzepane jajko do przesmarowania brzegów
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • obrane migdały do dekoracji ja kupuję gotowe
1 Mąkę mieszamy z cukrem i solą,
dodajemy masło i siekamy aż powstaną grudki
(wygodny do tego jest melakser).

  1. Dodajemy 2 łyżki wody, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy stopniowo resztę wody. Z ciasta formuję kulę, zawijamy w folię i schłodź w lodówce przez godzinę.
  2. 2. łyżki cukru mieszamy z cynamonem, sypiemy tym wydrylowane śliwki, mieszamy. Pozostałą mąkę mieszamy z cukrem w miseczce.
  3. 3. Ciasto wałkujemy wkoło układamy na blasze.
  4. 4. Sypiemy mąką i cukrem, układamy owoce. Pozostawiając brzeg wolny, polewamy masłem. Zawijamy ciasto. Pieczy przez 45 minut. Po upieczeniu smarujemy podgrzanym dżemem. Polecam jest bardzo smaczne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz