Witam.
Nie ma to jak słodycze ,,Dr Gerard”. Dobre są na każdą okazję. Ostatnio cały
czas miałam ochotę na biszkopty z galaretką oraz Mafijne Choco. Po prostu niebo
w ustach. Czasami także mam ochotę coś sama upiec. W ostatni weekend upiekłam
sierpniowy przysmak, tak nazwałam to czekoladowe ciasto z malinami i bitą
śmietaną. Na ciasto potrzebowałam:130 g mąki,25 g kakao,240 g cukru,80 ml wody,4
łyżeczki oleju roślinnego,2 jajka,60 ml maślanki lub mleka,110 g masła,110 g
ciemnej czekolady 53% kakao. Krem czekoladowy przygotowałam z :500 g śmietany
36%,250 g ciemnej czekolady 70% kakao oraz maliny. Przygotowanie ciasta
zaczęłam od: wymieszania wszystkich suchych składników ciasta w misce i
odstawiłam. Wodę, olej, jajka i maślankę lub mleko połączyłam. Masło rozpuściłam
z czekoladą i wlałam do suchych składników. Stale mieszając, dodałam powoli
pozostałe składniki. Gdy się dobrze połączyły, wlałam masę do formy wyłożonej pergaminem.
Piekłam przez godzinę w 160°C. Blachę z upieczonym ciastem wyjęłam z
piekarnika, a po kilku minutach odwróciłam do góry nogami. W takiej pozycji
zostawiłam ciasto do całkowitego wystygnięcia. Następnie zabrałam się za przygotowanie kremu. Ubijałam śmietanę, a
czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i wystudziłam. Wymieszałam z ubitą śmietaną.
Zimne ciasto przekroiłam wzdłuż na dwie części i przełożyłam kremem
czekoladowym , który posypałam świeżymi malinami. Ciasto wyszło smaczne. Ale i
tak nie ma to jak pyszne ciastka firmy ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz