poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Sierpniowy przysmak

Witam. Nie ma to jak słodycze ,,Dr Gerard”. Dobre są na każdą okazję. Ostatnio cały czas miałam ochotę na biszkopty z galaretką oraz Mafijne Choco. Po prostu niebo w ustach. Czasami także mam ochotę coś sama upiec. W ostatni weekend upiekłam sierpniowy przysmak, tak nazwałam to czekoladowe ciasto z malinami i bitą śmietaną. Na ciasto potrzebowałam:130 g mąki,25 g kakao,240 g cukru,80 ml wody,4 łyżeczki oleju roślinnego,2 jajka,60 ml maślanki lub mleka,110 g masła,110 g ciemnej czekolady 53% kakao. Krem czekoladowy przygotowałam z :500 g śmietany 36%,250 g ciemnej czekolady 70% kakao oraz maliny. Przygotowanie ciasta zaczęłam od: wymieszania wszystkich suchych składników ciasta w misce i odstawiłam. Wodę, olej, jajka i maślankę lub mleko połączyłam. Masło rozpuściłam z czekoladą i wlałam do suchych składników. Stale mieszając, dodałam powoli pozostałe składniki. Gdy się dobrze połączyły, wlałam masę do formy wyłożonej pergaminem. Piekłam przez godzinę w 160°C. Blachę z upieczonym ciastem wyjęłam z piekarnika, a po kilku minutach odwróciłam do góry nogami. W takiej pozycji zostawiłam ciasto do całkowitego wystygnięcia. Następnie zabrałam się  za przygotowanie kremu. Ubijałam śmietanę, a czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i wystudziłam. Wymieszałam z ubitą śmietaną. Zimne ciasto przekroiłam wzdłuż na dwie części i przełożyłam kremem czekoladowym , który posypałam świeżymi malinami. Ciasto wyszło smaczne. Ale i tak nie ma to jak pyszne ciastka firmy ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz