piątek, 4 sierpnia 2017

Jakie mąki są najleprze do wypieku ciast i ciastek

Jeszcze kilkanaście lat temu nasze mamy i babcie miały łatwiej, w sklepach znaleźć można było jedynie mąkę pszenną, ziemniaczaną i może jeszcze kilka innych. A dziś? Stajesz przy półce i nie wiesz, po którą sięgnąć. Dostępna jest spora ilość różnych rodzajów, typów… Która mąka jest najlepsza? Rodzaje i typy mąki Jak widzisz mąka nie jedno ma imię. Wśród oferowanych rodzajów mąki, każda z nich ma inny smak i właściwości. Warto też wiedzieć, która z nich nadaje się do przyrządzania konkretnych potraw. Mąka pszenna To chyba najpopularniejsza wśród mąk, uzyskiwana z pszenicy. Z ziarna oczyszczonego, powstaje mąka o najmniejszej zawartości składników odżywczych, natomiast z ziarna z pełnego przemiału pełnowartościowa, bogata w witaminy i minerały. • Mąka pszenna typ 450 – sprawdzi się do wypieku ciast biszkoptowych i tortów. • Mąka wrocławska typ 500 – idealna do wypieku kruchych ciast, pierników, naleśników, omletów. • Mąka poznańska typ 500 – może być stosowana do domowych makaronów, lanych klusek. • Mąka krupczatka typ 500 – często używana do wypieku babek, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów. • Mąka typ 550tzw. luksusowa – wybierana do wypieku ciast drożdżowych, ciast smażonych takich jak racuchy, pączki czy faworki. • Mąki typ 750, 1400, 1850, 2000 – przeznaczone są głównie do wypieku pieczywa, typ 2000 to mąka razowa – do chleba razowego. • Mąka typ 3000 – mąka z pełnego przemiału, z której zazwyczaj piecze się tradycyjne chleby na zakwasie, ale także można przyrządzić z nich ciasto, pizzę lub razowy makaron. Mąka żytnia Stosuje się ją głównie do wypieku różnych chlebów (razowego, pytlowego, sitkowego, mieszanego), oraz do przyrządzania zakwasu na tradycyjny, polski żur. Mąkę żytnią miesza się często z pszenną, aby pieczywo było lżejsze. Typy tej mąki: 580 (żytnia jasna), 720 (pytlowa), 1400 (sitkowa), 1850 (starogardzka), 2000 (razowa – do chlebów żytnich razowych) i 3000 (z pełnego przemiału). Informacje te mam ze strony internetowej Rodzaje i typy mąki - zajadam.pl Szukając tych informacji delektowałem się czekoladkami pasja od firmy Doktor Gerard.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz