piątek, 11 sierpnia 2017

W lesie

Byliśmy w lesie aby wypocząć na świeżym powietrzu. Z sobą zabraliśmy słodycze od firmy Doktor Gerard.kupiliśmy biszkopty z galaretką i wafelki pryncypałki. Moja wnuczka zbierała szyszki i różne kwiatki. Po południu wróciliśmy do domu. W domu upiekliśmy tyramisu morelowe ze strony Doktor Gerard. Oczywiście które mieliśmy szybko zniknęły trzeba było coś przygotować do po południowej kawy. Wnuczka po powrocie poszła spać gdyż była tak zmęczona zresztą było dość gorąco. Odwiedzili też nas sąsiedzi więc ciasto się przydało. Po siedzieliśmy do późnego wieczora. Umówiliśmy się na drugi dzień nad jezioro. Przepis na tyramisu morelowe po niżej polecam. Składniki Krem: • 250 g serka Mascarpone • 3 jajka • 2 łyżki cukru pudru • szczypta soli Dodatkowo: • Biszkopty morelowo-śmietankowe dr Gerard • kakao gorzkie • amaretto • 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania Krem: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie lekko ubić serek Mascarpone. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, dodać do nich serek, cały czas mieszając, na końcu ostrożnie dodać białka. Dodatkowo: Dodać amaretto do wystudzonej kawy. Do przygotowanych naczyń wkładać kolejno: nasączone w kawie z amaretto biszkopty, krem, szczyptę kakao, ponownie biszkopty, krem, a na koniec całość udekorować kakao. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz