środa, 9 sierpnia 2017
Nie spodziewani goście
Pojawili się u mnie nie spodziewani goście. Mam przeważnie jakiś zapas słodyczy od firmy Doktor Gerard. Znalazłem biszkopty z galaretką i ciastka maltikeks przydały się na tą okazje. Fakt nie było tego za dużo więc upiekliśmy przekładaniec z masła orzechowego ze strony Doktora Gerarda. Wybraliśny się na leżaki aby się po opalać. Przyszli też dzieciaki od sąsiadów.Dzieciaki bawili się do samego wieczora. Zostaliśmy to jest moja rodzina do nich do ogrodu na grilla. Składniki
• 1 opakowanie Precelków w czekoladzie dr Gerard
• 30 g czekolady gorzkiej
• 40 g czekolady mlecznej
• 50 g masła
Krem:
• 200 g masła orzechowego
• spora szczypta soli
• 250 g serka Mascarpone
• 250 ml śmietanki kremówki
• 2 łyżeczki cukru pudru
Krem czekoladowy:
• 100 g czekolady mlecznej
• 100 g czekolady gorzkiej
• 250 ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ciasteczka dobrze pokruszyć. Połączyć rozdrobnione ciastka z masłem i czekoladą, następnie wyłożyć do wysmarowanej masłem okrągłej tortownicy. Dobrze docisnąć i schłodzić.
Krem:
Śmietankę ubić na sztywną pianę. Serek Mascarpone lekko ubić na „puch”, dodawać stopniowo do ubitej śmietanki – ciągle mieszając, następnie dodawać kolejno sól, cukier i masło orzechowe.
Krem czekoladowy:
Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dobrze schłodzić i ubijać jak zwykłą słodką śmietankę.
Na przygotowany precelkowy spód wyłożyć krem orzechowy, następnie czekoladowy. Całość ozdobić precelkami. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz