czwartek, 24 sierpnia 2017

Ciasto francuskie.

Ciasto francuskie.

Lubię bardzo ciasto francuskie. Możemy do niego wykorzystywać nadzienie słodkie, słone, mięsne, owocowe, serowe. Rozmaite co nam do głowy przyjdzie. Ciasto francuskie różni się od innych ciast pieczonych tym, że kiedy je przygotujemy mamy szereg cienkich warstw, listków. Takie listki otrzymujemy wskutek połączenia dwóch ciast. W skład ciasta maślanego wchodzi mąka luksusowa lub krupczatka oraz chłodne masło lub pół na pół masło i margaryna. Masło oczywiście siekamy na stolnicy z mąką za pomocą noża na jednolitą masę. Następnie rozwałkowujemy prostokąt o grubości 2 cm i umieszczamy w chłodnym miejscu najlepiej do lodówki. Do ciasta podstawowego używamy także mąki luksusowej lub krupczatki żółtka, wodę, sól, sok z cytryny. Składniki wszystkie zarabia się na początek nożem a potem ręką. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką na około 10 minut. Ważną częścią jest połączenie ciasta maślanego z podstawowym przez umiejętne wałkowanie. Wałkujemy z ciasta podstawowego koło a środek zostawiamy lekko grubszy na nie kładziemy ciasto maślane zawijamy cienko bokami tworząc koperty. Kopertę ponownie rozwałkowujemy na 2 cm i tworzymy prostokąt. Tak powtarzamy z cztery razy a ciasto musi być ciągle zimne. Gotowe ciasto wkładamy do formy i pieczemy w gorącym piekarniku. Przygotowanie takiego ciasta samemu wymaga wprawy, cierpliwości ale smak domowego ciasta wynagradza wszystko. Dla osób zapracowanych polecam zajrzeć na stronę DESEROTEKA dr Gerarda tam
każdy znajdzie szybkie proste bardzo smaczne desery, ciasta na każdą okazję. Podaję stronę:
https://drgerard.eu/przepisy





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz