Ciasto francuskie.
Lubię bardzo ciasto
francuskie. Możemy do niego wykorzystywać nadzienie słodkie,
słone, mięsne, owocowe, serowe. Rozmaite co nam do głowy
przyjdzie. Ciasto francuskie różni się od innych ciast pieczonych
tym, że kiedy je przygotujemy mamy szereg cienkich warstw, listków.
Takie listki otrzymujemy wskutek połączenia dwóch ciast. W skład
ciasta maślanego wchodzi mąka luksusowa lub krupczatka oraz chłodne
masło lub pół na pół masło i margaryna. Masło oczywiście
siekamy na stolnicy z mąką za pomocą noża na jednolitą masę.
Następnie rozwałkowujemy prostokąt o grubości 2 cm i umieszczamy
w chłodnym miejscu najlepiej do lodówki. Do ciasta podstawowego
używamy także mąki luksusowej lub krupczatki żółtka, wodę,
sól, sok z cytryny. Składniki wszystkie zarabia się na początek
nożem a potem ręką. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką na
około 10 minut. Ważną częścią jest połączenie ciasta
maślanego z podstawowym przez umiejętne wałkowanie. Wałkujemy z
ciasta podstawowego koło a środek zostawiamy lekko grubszy na nie
kładziemy ciasto maślane zawijamy cienko bokami tworząc koperty.
Kopertę ponownie rozwałkowujemy na 2 cm i tworzymy prostokąt. Tak
powtarzamy z cztery razy a ciasto musi być ciągle zimne. Gotowe
ciasto wkładamy do formy i pieczemy w gorącym piekarniku.
Przygotowanie takiego ciasta samemu wymaga wprawy, cierpliwości ale
smak domowego ciasta wynagradza wszystko. Dla osób zapracowanych
polecam zajrzeć na stronę DESEROTEKA dr Gerarda tam
każdy znajdzie
szybkie proste bardzo smaczne desery, ciasta na każdą okazję.
Podaję stronę:
https://drgerard.eu/przepisy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz