Witam.
Jak wspomniałam w poprzednim poście, w lipcu w domu będziemy świętować. Kupiłam
na tę okazję słodycze ,,Dr Gerard” czyli
ciastka Spicy i Bacon – nowe smaki Krakersa Artur . I przygotowałam ciasto.
Biszkopt – wiśniowo – masowy, tak go nazwałam. Będę robić to ciasto w
następujący sposób: białka ubijam na sztywno z dodatkiem soli. Dodaję cukier i
ubijam, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaję żółtka i ubijam na puszysto. Mąkę
pszenną mieszam z proszkiem do pieczenia i wsypuję do ubitych jajek i całość
delikatnie mieszam. Do prostokątnej
formy wlewam ciasto i wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę przez
około 25 minut w temperaturze 175 °C. Lekko studzę. W taki sam sposób robię
drugi biszkopt, tylko dodaję kakao. I wkładam do nagrzanego piekarnika na około
25 minut w temperaturze 175 °C. Ponownie studzę. Do garnka wlewam wodę, i
wkładam wiśnie, gotuję. Do gorącej masy wsypuję galaretki wiśniowe w proszku.
Dokładnie mieszam i pozostawiam do ostudzenia. Wodę mieszam z sokiem cytrynowym
i wódką. Połową nasączam jasny biszkopt i wykładam tężejącą masę wiśniową.
Następnie wykładam kakaowy biszkopt i nasączam. Żelatynę rozpuszczam w gorącej
wodzie i dokładnie mieszam. Śmietankę ubijam z cukrem pudrem i cukrem
waniliowym. Wlewam letnią żelatynę, dodaję kilka kropli soku z cytryny i razem
miksuję. Następnie gotową masę wykładam na kakaowy biszkopt i wkładam do
lodówki na około 15 minut. Galaretkę agrestową rozpuszczam w 450 ml gorącej
wody i studzę. Tężejącą już wylewam na masę śmietankową. Całe ciasto trzymam w
lodówce. Impreza z ciasteczkami ,,Dr Gerard” i moim ciastem, na pewno będzie
udana. Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz