czwartek, 26 lipca 2018

zawody w triathlonie

W naszym mieście jak co roku w lipcu odbywały się Mistrzostwa Polski w triathlonie. Tłumy kibiców zbierały się na starcie i trasie oraz na mecie. Pogoda dopisała wszystkim nie tylko zawodnikom ale również oglądającym, ponieważ nie było ani za gorąco ani za zimno. W drodze na przystanek autobusowy wstąpilismy razem z moją żoną i naszą dwójką wspaniałych dzieci  do sklepu po bardzo ulubione przez nas słodycze z firmy Dr. Gerard. W miejsce startu autobusy  zawoziły kibiców drogą okrężną, ponieważ wiele ulic było zamkniętych w związku z wyznaczonymi trasami startowymi. Po dotarciu na miejsce startu okazało się że nasza ulubiona firma cukiernicza czyli Dr .Gerard jest jednym z głównych sponsorów. Przyjechało dużo zawodników i kibiców z różnych miast. Wszyscy kibicowali wszystkim .Atmosfera była niesamowita. Mistrzem Polski w triathlonie został zawodnik z naszego miasta, któremu bardzo mocno gratulowaliśmy .Po rozdaniu pucharów oraz nagród wszyscy zawodnicy i kibice zostali poczęstowani różnymi wypiekami z firmy Dr. Gerard. Nam akurat przypadł Sernik bez pieczenia z Pryncypałkami Classic,przepis na stronie Dr.Gerard
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz