Dzisiaj przygotowałam malinowy sernik na zimno na makowo- biszkoptowym spodzie. Wypróbuj, ponieważ był przepyszny. Oto niezbędne składniki:
Biszkopt makowy
-3 jajka
-40 g maku
-3 łyżki mąki tortowej
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki cukru
Malinowy sernik
-1 kg serka homogenizowanego
-350 g malin
-1 galaretka malinowa
-4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
-250 g malin
-2 galaretki malinowe
-czekoladki od Dr Gerard (u mnie mocca)
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno, dodaję łyżkę cukru, dalej ubijam, aż się rozpuści i dodaję porcjami resztę cukru. Jak piana będzie lśniąca dodaję do niej żółtka i mieszam. Mąkę, proszek przesiewam, dodaję mak. Wsypuję do jajek i mieszam delikatnie od spodu. Formę (24/24 cm) wykładam papierem do pieczenia (tylko dno). Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 15 minut. Malinowy sernik: galaretkę i żelatynę rozpuszczam w szklance gorącej wody. Maliny miksuję blenderem i przecieram przez sito. Serki przekładam do misy, dodaję wystudzoną galaretkę, mus malinowy i mieszam. Masę dzielę na dwie części. Jedną wkładam do lodówki. Galaretki malinowe rozpuszczam w trzech szklankach gorącej wody i studzę. Wstawiam do lodówki do lekkiego stężenia. Na zimny biszkopt wylewam lekko tężejący sernik. Na masie serowej układam maliny, wylewam lekko tężejącą galaretkę, wkładam do lodówki. Jak stężeje wylewam resztę masy serowej, na której układam czekoladki i maliny. Ponownie wkładam do lodówki do stężenia. Warto spróbować. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania wykorzystaj przepyszne słodycze Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz