poniedziałek, 16 lipca 2018

Co to jest cobbler?


Co to jest cobbler?

Prawda, że brzmi ciekawie. Mnie też ten termin zaciekawił. Sprawdziłam w słowniku języka angielskiego co znaczy słowo cobbler wyszły dwa znaczenia jedno brzmi szewc to nie bardzo a drugie po prostu placek z owocami. To bardziej mi si spodobało. Potem zaczęłam szperać w internecie. Okazało się, że jest mnóstwo rozmaitych przepisów na te magiczne choć bardzo smaczne i proste ciasto w wykonaniu. Tym bardziej polecam zrobić takowe,że mamy sezon na owoce prosto z sadu. Mogą być jabłka, śliwki, rabarbar czy maliny z jeżynami. Mi akurat wpadł w oko jeden z przepisów choć go trochę zmodyfikuję i dopasuj do siebie. Właściwie wszystkie opierają si na takiej samej zasadzie. Tu po prostu owoce przykrywamy gęstym ciastem.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
¾ szklanki cukru,
¾ szklanki mleka,
125 gram masła,
przyprawa do piernika lub cynamon
owoce ja użyłam śliwek oraz jabłek pomieszałam.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, przyprawą czyli cynamonem. Dodać masło posiekać na stolnicy a następnie zagnieść. Dolać mleko aby masa była gładka. Wkładamy ciasto do foli i wkładamy na dziesięć minut do lodówki. Owoce czyścimy, kroimy. Możemy posypać cukrem. Przekładamy do formy. Pieczemy przez 15 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. Ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy. Ja robiłam to w kwadraty którymi przykryłam owoce. Pieczemy przez 30 minut aż ciasto się zarumieni. Po tym czasie nasz cobbler studzimy lekko. Podajemy posypany cukrem. Wzorowałam się na przepisie pożeraczka raz a dobrze, choć zmieniłam proporcje tej blogerki. Polecam zajrzeć także na stronę ze słodyczami dr Gerarda z przepisami znanych blogerek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz