wtorek, 24 lipca 2018

pomoc przy zbiorze

Moi znajomi Basia i Franek mają plantację około jednego hektara porzeczki czarnej. Na przełomie czerwca i lipca muszą ją zebrać. Razem z moim kolegą Grzegorzem postanowiliśmy im pomóc. Znajomi bardzo się ucieszyli, ponieważ każdego dnia musieli zebrać kombajnem porzeczkowym  około 700 kg owoców w 20 kg skrzynkach . Cały zbiór trwał 4 dni. Każdego dnia Franek wyjeżdżał kombajnem porzeczkowym w pole, a Basia zabierała mnie i Grzegorza samochodem z przyczepką na której były skrzynki. Franek wjeżdżał kombajnem w  rząd porzeczki, my z tyłu z Grzegorzem byliśmy na platformie za kombajnem, gdzie podkładaliśmy puste skrzynki na owoce i zabieraliśmy pełne które później układaliśmy na przyczepce. Po każdym  zrobionym rzędzie robiliśmy sobie przerwę na zjedzenie naszych ulubionych słodyczy z firmy Dr .Gerard. Moi znajomi tak bardzo ucieszyli się z naszej pomocy że na koniec Basia poczęstowała nas  Ciastem Lemon bez pieczenia,które przygotowała dzień szybciej A przepis znalazła na stronie firmy Dr.Gerard
"SKŁADNIKI (na blaszkę do pieczenia 26x26 cm)
Na spód:330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard
130g roztopionego, przestygniętego masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Dodatkowo:2 galaretki cytrynowe w proszku
700ml gorącej wody
około 520g podwójnych markiz dr Gerar
Masa serowa:700ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 kopiasta łyżka mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej,6 łyżek cukru pudru
2/3 łyżeczki ekstraktu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować. Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę.
Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty.
Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce.Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz