środa, 25 lipca 2018

wyjazd na weekend część 3

W niedzielę rano po śniadaniu pojechaliśmy kolejką wąskotorową przez zwiedzony już przez nas Biskupin do Wenecji "Niewielka wieś na Pałukach w województwie kujawsko - pomorskim, położona między jeziorami: Weneckim, Biskupińskim i Skrzynka, w odległości ok. 8 km na południe od Żnina.Historia miejscowości jest związana z Mikołajem Nałęczem z Chomiąży, który w przesmyku między trzema jeziorami wybudował w XIV w. zamek. Widząc podobieństwo do położenia włoskiej Wenecji ze swoją nową siedzibą , nazwał ją w ten sam sposób. W 1411 r. otrzymała prawa miejskie, które utrzymała do XVI w.  Utrata praw miejskich wiązała się ze zmianami układów politycznych i utracie znaczenia zamku na strategicznej mapie Polski po 1466 r.(drugi pokój toruński". Oczywiście po drodze w naszym przewiewnym wagoniku zajadaliśmy słodycze z firmy Dr. Gerard. Zwiedzanie zaczęliśmy od Muzeum Kolei wąskotorowej "Muzeum Kolei Wąskotorowej znajduje się w miejscowości Wenecja, przy stacji kolejowej funkcjonującej w ruchu turystycznym linii kolejki wąskotorowej. Zostało otwarte 1 października 1972 roku. Jak podaje oficjalna strona muzeum[1], jest to największy tego typu skansen w Europie". W trakcie zwiedzania narobiliśmy sobie bardzo dużo fajnych zdjęć i kupiliśmy różne pamiątki. Po tak wyczerpującej części tego dnia zrobiliśmy się bardzo głodni i poszliśmy do restauracji na obiad, ale po drodze wcześniej musieliśmy zamówić sobie przewodnika na popołudniowe opowieści o zamku weneckim, którego ruiny zamierzaliśmy później obejrzeć. Obiad w restauracji był bardzo smaczny, a deser zaskoczył nas bo był z naszej ulubionej firmy  Dr. Gerard którym był Budyń kokosowy z kruchymi ciasteczkami na spodzie,oczywiście przepis można znaleźć na stronie tej firmy,smacznego.
"SKŁADNIKI (na 3 porcje)
150 g ciasteczek Maltikeks dr Gerard w >gorzkiej czekoladzie
2 szklanki mleka,2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej,1 łyżka skrobi z tapioki
2 łyżki cukru lub ksylitolu,1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli,5 łyżek wiórek kokosowyc
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Do miseczki odłóż 4 garście ciasteczek Maltikeks, a pozostałe zblenduj na drobny piasek.
W szklance mleka wymieszaj mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i skrobię z tapioki.
Drugą szklankę mleka zagotuj z wiórkami kokosowymi, cukrem (lub ksylitolem), cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Do gotującego się mleka wlej szybko mieszankę mąki z mlekiem, mieszając energicznie przez cały czas. Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Staraj się by nie powstały grudki.
Budyń odstaw do przestygnięcia. Jeśli powstały jakieś grudki to możesz go zmiksować po przestudzeniu.
Zmiksowane ciasteczka przełóż po równo do szklaneczek lub miseczek - odłóż 1 łyżkę do ozdoby. Na pokruszone ciasteczka połóż po garści całych ciasteczek (wcześniej odłożonych), a na nie wylej budyń.Całość oprósz pokruszonymi ciasteczkami".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz