Na weekend przygotowałam czekoladowe ciasto biszkoptowe z masą czekoladową, malinami, masą śmietanową i słodyczami Dr Gerarda. Pyszna uczta dla podniebienia. Spróbujesz? Oto potrzebne składniki:
Biszkopt
-4 jajka
-pół szklanki cukru
-1/3 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-1 szczypta soli
Masa czekoladowa
-250 g serka mascarpone
-250 ml śmietany 30%
-150 g czekolady gorzkiej
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka żelatyny
-1/3 szklanki wody
Masa śmietanowa
-250 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka żelatyny
-1/3 szklanki wody
Dodatkowo
-ciastka Wit’am mleko czekolada od Dr Gerard poł opakowania
-Andruty biała czekolada i kokos od Dr Gerard kilka sztuk
-150 g malin
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, a następnie dodaję po łyżce cukru. Do ubitych białek dodaję po żółtku. Mąki i kakao przesiewam do masy jajecznej i powoli mieszam. Masę przelewam do formy (20/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 170 stopniach około 30 minut. Masa czekoladowa: rozpuszczam czekoladę w 100 ml śmietanki i studzę. Resztę śmietany ubijam na sztywno. Żelatynę rozpuszczam w ciepłej wodzie, studzę i łączę z ubitą śmietaną. Serek mascarpone miksuję z cukrem na puszystą masę, dodaję po łyżce ostudzonej czekolady, a następnie łączę delikatnie z ubitą śmietaną. Masa śmietanowa: śmietanę ubijam z cukrem pudrem, a następnie łączę z ostudzoną żelatyną rozrobioną w ciepłej wodzie. Złożenie: czekoladowy biszkopt smaruję masą czekoladową, na której układam maliny i pokruszone ciastka Wit’am, przykrywam je bitą śmietaną. Wstawiam do lodówki na pół godziny. Wierzch dekoruję pokruszonymi Andrutami Dr Gerarda. Bardzo pyszne. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz