poniedziałek, 30 lipca 2018

koncert disco polo

Jak co roku latem w Ostródzie odbywa się dwudniowy koncert zespołów muzycznych grających muzykę disco polo. Ja osobiście bardzo lubię ten rodzaj muzyki,a moja dziewczyna i przyjaciele również. Wszyscy razem zaplanowaliśmy, że się wybierzemy pociągiem do Ostródy.Odpowiednio wcześniej zamówiliśmy sobie pokoje na nocleg,a jak się później okazało były one  bardzo niedaleko od miejsca samego koncertu. Pociągiem wyjechaliśmy rano,a  podczas podróży zajadaliśmy nasze ulubione słodycze z firmy dr. Gerard.Po przyjeździe do Ostródy poszliśmy na picce, a potem  na naszą miejscowkę noclegową, by zostawić bagaże i udać się na koncert. Muzyka była świetna, wszyscy śpiewaliśmy znane utwory razem z wykonawcami i tańczyliśmy przed sceną tak pierwszego jak i drugiego dnia koncertu. Od czasu do czasu chodziliśmy, żeby coś zjeść i napić sie  w specjalnych ogródkach gastronomicznych,a moja dziewczyna która jest łasuchem na słodycze  znalazła pyszne ciasto któremu nikt z nas nie mógł się oprzeć,a było to Ciasto Lemon bez pieczenia,a przepis można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard.Życzę smacznego.
"SKŁADNIKI (na blaszkę do pieczenia 26x26 cm)
Na spód:330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard
130g roztopionego, przestygniętego masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Dodatkowo:2 galaretki cytrynowe w proszku
700ml gorącej wody,około 520g podwójnych markiz dr Gerar
Masa serowa:700ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 kopiasta łyżka mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej,6 łyżek cukru pudru
2/3 łyżeczki ekstraktu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować. Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę.
Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty.
Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce.Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz