Po wyjściu z restauracji poszliśmy na spotkanie z przewodnikiem, który miał nam opowiedzieć historię zamku weneckiego "Zamek w Wenecji został wybudowany przez Mikołaja Nałęcza z Chomiąży około 1395 r. Była to budowla kamienna z elementami ceglanymi, postawiona na planie kwadratu o długości boku 33m. Dogodne położenie między trzema jeziorami podnosiło walory obronne budowli. Przez niemal wszystkie lata swojego istnienia zamek cieszył się złą sławą.Obecnie stanowi on malowniczą ruinę, do której chętnie zaglądają turyści odwiedzający położone obok Muzeum Kolei Wąskotorowej oraz inne atrakcje na Szlaku Piastowskim". Po tak ciekawej i długiej opowieści o Zamku weneckim udaliśmy się na stację kolei wąskotorowej aby wrócić do Gąsawy. Na polu biwakowym gdzie mieliśmy nasze samochody zrobiliśmy sobie jeszcze wczesną kolację,aby szybciej dojechać do domu, do którego i tak nie było daleko W drodze do domu wstąpiliśmy do najbliższego otwartego sklepu gdzie zakupiliśmy sobie nasze ulubione słodycze z firmy Dr. Gerard. Po kilkunastu minutach jazdy kolega który jechał przed nami złapał kapcia. Oczywiście wszyscy razem zatrzymaliśmy się na poboczu aby jemu pomóc zmienić oponę. W podziękowaniu kolega zaprosił nas do siebie do domu na Budyń kokosowy z kruchymi ciasteczkami na spodzie,który przygotowała jego córka, a przepis znalazła na stronie firmy Dr. Gerard.Smacznego
"SKŁADNIKI (na 3 porcje)
150 g ciasteczek Maltikeks dr Gerard w >gorzkiej czekoladzie
2 szklanki mleka,2 łyżki mąki ryżowej,1 łyżka skrobi ziemniaczanej,1 łyżka skrobi z tapioki,2 łyżki cukru lub ksylitolu
1 łyżeczka cukru waniliowego,szczypta soli
5 łyżek wiórek kokosowyc
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Do miseczki odłóż 4 garście ciasteczek Maltikeks, a pozostałe zblenduj na drobny piasek.
W szklance mleka wymieszaj mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i skrobię z tapioki.
Drugą szklankę mleka zagotuj z wiórkami kokosowymi, cukrem (lub ksylitolem), cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Do gotującego się mleka wlej szybko mieszankę mąki z mlekiem, mieszając energicznie przez cały czas. Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Staraj się by nie powstały grudki.
Budyń odstaw do przestygnięcia. Jeśli powstały jakieś grudki to możesz go zmiksować po przestudzeniu.
Zmiksowane ciasteczka przełóż po równo do szklaneczek lub miseczek - odłóż 1 łyżkę do ozdoby. Na pokruszone ciasteczka połóż po garści całych ciasteczek (wcześniej odłożonych), a na nie wylej budyń.Całość oprósz pokruszonymi ciasteczkami".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz