Witam.
W lipcu mamy małe święto rodzinne. Na tę okazję kupiłam kilka paczek słodkich
przekąsek ,,,Dr Gerard”. Wybrałam ciastka Spicy i Bacon – nowe smaki Krakersa
Artur oraz czekoladki . Pomyślałam też o przygotowaniu jakiegoś ciasta. Nie za
bardzo wiedziałam co mam zrobić. Pomogło mi w wyborze, przeglądanie strony
internetowej ,,Dr Gerard” wypieki od serca i przepisy. Zamarzyło mi się coś z
wiśniami i masą. I tak też zrobiłam. Tort biszkoptowo – wiśniowo – masowy. Na
przygotowanie tego ciasta potrzebujemy składników takich jak: na jasny
biszkopt: 4 jajka,sól,½ szklanki cukru,4 łyżki mąki pszennej,½ łyżeczki proszku
do pieczenia. Na kakaowy biszkopt: 4 jajka,sól,½ szklanki cukru,3 ½ łyżki mąki
pszennej,1 ½ łyżki kakao,½ łyżeczki proszku do pieczenia. Cytrynowy poncz to 3
łyżki wody mineralnej niegazowanej,3 łyżki soku z cytryny,1 łyżka wódki. Masa
wiśniowa powstanie z 80 dag wiśni bez pestek , świeżych lumrożonych,300 ml wody
3 galaretki wiśniowe. Masa śmietankowa to tylko ½ litra śmietanki 30%, 2 łyżki
cukru pudru,1 łyżeczka cukru waniliowego,1 ½ łyżki żelatyny, kilka kropli soku
z cytryny. Przyda się także :1 galaretka agrestowa. W tym poście podam Wam
tylko składniki, ponieważ nie mam w tej chwili czasu na więcej pisania. Za
chwilę muszę pojechać do lekarza na umówioną wizytę. Jak wrócę dokończę
pisanie. Pamiętajcie, że każdy przepis możecie zrobić po swojemu i zbogacić go
w różne dodatki. Ja lubię dodawać ciasteczka ,,Dr Gerard”. Kruszę je, lub
dodaję w całości. Ostatnio wykorzystałam do swojego ciasta Torcik zbożowy.
Udało się znakomicie. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz