poniedziałek, 23 lipca 2018

Biszkopt - wiśniowo masowy cz.I

Witam. W lipcu mamy małe święto rodzinne. Na tę okazję kupiłam kilka paczek słodkich przekąsek ,,,Dr Gerard”. Wybrałam ciastka Spicy i Bacon – nowe smaki Krakersa Artur oraz czekoladki . Pomyślałam też o przygotowaniu jakiegoś ciasta. Nie za bardzo wiedziałam co mam zrobić. Pomogło mi w wyborze, przeglądanie strony internetowej ,,Dr Gerard” wypieki od serca i przepisy. Zamarzyło mi się coś z wiśniami i masą. I tak też zrobiłam. Tort biszkoptowo – wiśniowo – masowy. Na przygotowanie tego ciasta potrzebujemy składników takich jak: na jasny biszkopt: 4 jajka,sól,½ szklanki cukru,4 łyżki mąki pszennej,½ łyżeczki proszku do pieczenia. Na kakaowy biszkopt: 4 jajka,sól,½ szklanki cukru,3 ½ łyżki mąki pszennej,1 ½ łyżki kakao,½ łyżeczki proszku do pieczenia. Cytrynowy poncz to 3 łyżki wody mineralnej niegazowanej,3 łyżki soku z cytryny,1 łyżka wódki. Masa wiśniowa powstanie z 80 dag wiśni bez pestek , świeżych lumrożonych,300 ml wody 3 galaretki wiśniowe. Masa śmietankowa to tylko ½ litra śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru,1 łyżeczka cukru waniliowego,1 ½ łyżki żelatyny, kilka kropli soku z cytryny. Przyda się także :1 galaretka agrestowa. W tym poście podam Wam tylko składniki, ponieważ nie mam w tej chwili czasu na więcej pisania. Za chwilę muszę pojechać do lekarza na umówioną wizytę. Jak wrócę dokończę pisanie. Pamiętajcie, że każdy przepis możecie zrobić po swojemu i zbogacić go w różne dodatki. Ja lubię dodawać ciasteczka ,,Dr Gerard”. Kruszę je, lub dodaję w całości. Ostatnio wykorzystałam do swojego ciasta Torcik zbożowy. Udało się znakomicie. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz