środa, 11 lipca 2018

Porzeczkowy świat.


Porzeczkowy świat.

Możemy już się cieszyć smakami naszych rodzimych owoców. W tym roku mimo suszy jest dość dużo i to w niskich cenach. Ja mam na mojej działce czerwone i czarne porzeczki. Troszkę ich zbieranie zajęło mi czasu ale warto dla tak cudownych oraz wartościowych owoców poświęcić swój czas i siły. Warto z nich przygotowywać rozmaite przetwory choć by soki, dżemy, marmolady lub tradycyjne kompoty, ponieważ mają moc witamin a szczególnie zawierają cztery razy więcej witaminę C niż pomarańcza, potasu, fosfor, jodu . A jak wiemy właśnie ona wspiera nasz system odpornościowy. Kiedyś nasze babcie w swych domowych spiżarniach miały przetwory i kiedy przyszedł czas grypowy czy dzieci miały gorączkę raczyły je tymi właśnie sokami. Korzystnie wpływają na przemianę materii. Co ciekawe nie dawno się dowiedziałam, że również liście czarnej porzeczki wykorzystywane są do naparów na chory układu moczowego więc nie pozostaje nam nic innego jak tylko konsumować te zdrowe owoce. Ja w mojej domowej spiżarni przygotowałam soki mieszane z czerwonej i czarnej, dżemy i konfiturę do ciast, smarowania ciastek dr Gerarda kruchych lub jako dodatek do lodów. Dobrze smakuje również wyśmienita nalewka a przy tym ma oryginalny kolor oraz smak. Możemy zimą delektować się jej smakiem popijając czekoladki Pasje lub torcik zbożowy dr Gerarda moje ulubione. Wtedy zima nam nie będzie taka straszna. Polecam przygotować dla siebie kilka słoiczków przetworów z tego drogocennego owocu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz