Porzeczkowy
świat.
Możemy już się
cieszyć smakami naszych rodzimych owoców. W tym roku mimo suszy
jest dość dużo i to w niskich cenach. Ja mam na mojej działce
czerwone i czarne porzeczki. Troszkę ich zbieranie zajęło mi czasu
ale warto dla tak cudownych oraz wartościowych owoców poświęcić
swój czas i siły. Warto z nich przygotowywać rozmaite przetwory
choć by soki, dżemy, marmolady lub tradycyjne kompoty, ponieważ
mają moc witamin a szczególnie zawierają cztery razy więcej
witaminę C niż pomarańcza, potasu, fosfor, jodu . A jak wiemy
właśnie ona wspiera nasz system odpornościowy. Kiedyś nasze
babcie w swych domowych spiżarniach miały przetwory i kiedy
przyszedł czas grypowy czy dzieci miały gorączkę raczyły je tymi
właśnie sokami. Korzystnie wpływają na przemianę materii. Co
ciekawe nie dawno się dowiedziałam, że również liście czarnej
porzeczki wykorzystywane są do naparów na chory układu moczowego
więc nie pozostaje nam nic innego jak tylko konsumować te zdrowe
owoce. Ja w mojej domowej spiżarni przygotowałam soki mieszane z
czerwonej i czarnej, dżemy i konfiturę do ciast, smarowania ciastek
dr Gerarda kruchych lub jako dodatek do lodów. Dobrze smakuje
również wyśmienita nalewka a przy tym ma oryginalny kolor oraz
smak. Możemy zimą delektować się jej smakiem popijając
czekoladki Pasje lub torcik zbożowy dr Gerarda moje ulubione. Wtedy
zima nam nie będzie taka straszna. Polecam przygotować dla siebie
kilka słoiczków przetworów z tego drogocennego owocu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz