Papierówki.
Same
witaminy są w naszych rodzimych owocach. Tak często się mówi o
naszych jabłkach zjedz dziennie cho jedno jabłko a nie często
odwiedzisz lekarza. Pojawiły się już papierówki
najpopularniejsze z jabłek. A w tym roku drzewa uginają się pod
ich ciężarem. Pierwsze uniwersalne, smaczne choć drobne jabłka
nadające się do rozmaitych przetworów jak również na przepyszne
jabłeczniki czy szarlotkia. Dobrze smakują zbierane prosto z
drzewa. Dzisiaj nazbierałam kilka wiader. I co teraz z nich
przygotować. Najgorsze w zaprawach to mycie słoi ale jakoś
przebrnęłam, prócz tego sporo ich zjadłam to porobiłam kompoty i
obrałam jabłka na musy takie spady by były miękkie. Potem musy
będą doskonałym dodatkiem do ciastek dr Gerarda choć by
do zwierzaków maślanych czy ciastek zbożowych. Oczywiście
przygotuję z nich również szybkie ciasto. Potrzebujemy; 5 jajek, 2
szklanki mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 szklanka
cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon, 1 kilogram jabłek
papierówek.
Jajka
wbijamy do miski dodajemy cukier, miksujemy aż powstanie puszysta
masa. Następnie mieszamy mąkę pszenną z ziemniaczaną oraz
proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do masy mąki. Tortownicę
wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Jabłka papierówki
myjemy, kroimy w ćwiartki i nakładamy na ciasto Pieczemy około
godziny.
Nie ma
jak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz