wtorek, 24 lipca 2018

Papierówki.


Papierówki.

Same witaminy są w naszych rodzimych owocach. Tak często się mówi o naszych jabłkach zjedz dziennie cho jedno jabłko a nie często odwiedzisz lekarza. Pojawiły się już papierówki najpopularniejsze z jabłek. A w tym roku drzewa uginają się pod ich ciężarem. Pierwsze uniwersalne, smaczne choć drobne jabłka nadające się do rozmaitych przetworów jak również na przepyszne jabłeczniki czy szarlotkia. Dobrze smakują zbierane prosto z drzewa. Dzisiaj nazbierałam kilka wiader. I co teraz z nich przygotować. Najgorsze w zaprawach to mycie słoi ale jakoś przebrnęłam, prócz tego sporo ich zjadłam to porobiłam kompoty i obrałam jabłka na musy takie spady by były miękkie. Potem musy będą doskonałym dodatkiem do ciastek dr Gerarda choć by do zwierzaków maślanych czy ciastek zbożowych. Oczywiście przygotuję z nich również szybkie ciasto. Potrzebujemy; 5 jajek, 2 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon, 1 kilogram jabłek papierówek.
Jajka wbijamy do miski dodajemy cukier, miksujemy aż powstanie puszysta masa. Następnie mieszamy mąkę pszenną z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do masy mąki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Jabłka papierówki myjemy, kroimy w ćwiartki i nakładamy na ciasto Pieczemy około godziny.
Nie ma jak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz