W weekend przygotowałam torcik na orzechowym biszkopcie z masą śmietanową , wkładką serową, andrutami i polewą czekoladową. Torcik był wyśmienity, a zestawione smaki niepowtarzalne. Spróbujesz? Oto składniki:
Biszkopt orzechowy
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-pół szklanki oleju
-pół szklanki mąki pszennej
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
-10 dag orzechów mielonych
-1 cukier wanilinowy
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
-50 dag sera mielonego
-1 szklanka cukru
-5 jajek
-12 dag margaryny
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat cytrynowy
Masa śmietanowa
-1 szklanka śmietany
-3\4 szklanki cukru pudru
-20 dag masła
-aromat śmietankowy
-kieliszek likieru gruszkowego
Polewa
-10 dag czekolady
-2 łyżki śmietany
Dodatkowo
-Andruty biała czekolada i kokos od Dr Gerard pół opakowania
-rurki waflowe orzechowe od Dr Gerard 4-5 sztuk
-posiekane orzechy do dekoracji
Sposób przygotowania: biszkopt orzechowy: jajka ubijam z cukrami i ciągle ubijając dodaję olej i orzechy oraz zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam do formy (tortownicy) i piekę 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzę. Ser ucieram z cukrem, margaryną, żółtkami, aromatem. Na koniec dodaję zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz pianę ubitą z białek. Masę serową wlewam do drugiej blaszki (tortownicy) i piekę 40 minut w temperaturze 180 stopni i studzę. Masło ucieram z cukrem i śmietaną na puch. Dodaje aromat i likier (odkładam trochę do posmarowania boków). Biszkopt orzechowy przecinam na pół. Na pierwszy biszkopt wykładam pół masy śmietanowej, nakładam placek serowy i wykładam drugą połowę masy śmietanowej, na której układam andruty (w 1 cm odstępach, zanurzam je lekko w masie). Całość przykrywam biszkoptem orzechowym. Boki tortu smaruję odłożonym kremem. Wierzch polewam polewą zrobioną z rozpuszczonej czekolady wymieszanej ze śmietaną. Dekoruję orzechami i rurkami orzechowymi (pokrojonymi na małe kawałki). Przepis idealny na każdą okazję. Warto przygotować. Polecam i życzę smacznego. Do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz