środa, 25 lipca 2018

wyjazd na weekend część 2

W sobotę po zjedzeniu śniadania udaliśmy się wszyscy pieszo z pola biwakowego na stację kolei wąskotorowej w Gąsawie"Żnińska Kolej Powiatowa – linia wąskotorowa o rozstawie toru 600 mm w województwie kujawsko-pomorskim łącząca Żnin przez Wenecję i Biskupin z Gąsawą z sezonowym ruchem turystycznym, a dawniej sieć linii kolejowych w obecnym powiecie żnińskim". Wesoło sobie żartując zajęliśmy miejsca w drewnianym wagoniku bez szyb. W drodze do Biskupina wyciągnęliśmy sobie i zajadaliśmy nasze ulubione słodycze z firmy Dr. Gerard. Fajnie było jechać z niewielką prędkością, czując wiatr we włosach, podziwiając ładne widoki i machając do dzieci które nas pozdrawiały. Po kilku minutach jazdy dojechaliśmy do Biskupina"W Biskupinie leżącym na trasie nr 5 z Poznania do Bydgoszczy znajduje się bardzo ciekawa atrakcja - zrekonstruowany gród biskupiński, położony na półwyspie wrzynającym się w Jezioro Biskupińskie. Na jego terenie powstało Muzeum Archeologiczne - bardzo licznie przyciągające turystów. Wiedzie tędy Szlak Piastowski". Po zwiedzeniu osady która prawdopodobnie powstała około 700 lat przed naszą erą, poszliśmy do restauracji na obiad. W związku z tym że mieliśmy jeszcze półtora godziny czasu na powrót kolejką do Gąsawy usiedliśmy sobie wszyscy w cukierni by wypić kawę i zjeść pyszne ciasta,   jak się okazało  nasze ulubione z firmy Dr. Gerard. My zamówiliśmy sobie Sernik bez pieczenia z Pryncypałkami Classic,przepis można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard.życzę smacznego.
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz