Witam.
Lato w pełni, czas na trochę słodkiego relaksu. A jak słodycze to tylko ,,Dr
Gerard”. Ostatnio bardzo posmakowały mi ciastka
Spicy i Bacon – nowe smaki Krakersa Artur . Dziś chciałabym Wam zaproponować
jabłecznik bez pieczenia z dodatkiem herbatników ,,Dr Gerard”. Potrzebuję
składników takich jak: na Masę jabłkową potrzebuję:1,20 kg jabłek, 2
galaretki brzoskwiniowe. Zaś na masę śmietankową:500 ml śmietanki 30%, 40 dag
jogurtu naturalnego, 3 łyżki cukru pudru, aromat cytrynowy, 2 łyżki żelatyny.
Na polewę czekoladową: 10 dag masła, 4
łyżki wody, 6 łyżek cukru pudru, 2 ½ łyżki kakao . A jak robimy? A tak: Jabłka
obieram ze skórki, płuczę, osuszam i zcieram na tarce o dużych oczkach.
Przekładam do garnka i zagotowuję. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczam w ¾
szklanki gorącej wody, dokładnie mieszam i wlewam do gorących jabłek. Razem
dokładnie mieszam i studzę. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36
cm wykładam papierem do pieczenia i rozkładam w niej warstwę herbatników ,,Dr
Gerard”. Następnie rozkładam tężejącą masę jabłkową, a na niej rozkładam
kolejną warstwę herbatników ,,Dr Gerard”. Żelatynę rozpuszczam w około ¼
szklanki gorącej wody i dokładnie mieszam. Schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem
pudrem. Dodaję jogurt naturalny, kilka kropli soku z cytryny i razem miksuję.
Na koniec wlewam letnią żelatynę i ponownie razem miksuję. Gotową masę
śmietankową wykładam na herbatniki ,,Dr Gerard” i przykrywam kolejną warstwą
herbatników i wkładam do lodówki na około 20 minut. Do rondelka przekładam
masło, dodaję wodę, cukier puder, kakao i robię polewę. I oto cała tajemnica
pysznych herbatników ,,Dr Gerard” oraz jabłuszek. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz