wtorek, 17 lipca 2018

Pyszny jabłecznik

Witam. Lato w pełni, czas na trochę słodkiego relaksu. A jak słodycze to tylko ,,Dr Gerard”. Ostatnio bardzo posmakowały mi ciastka Spicy i Bacon – nowe smaki Krakersa Artur . Dziś chciałabym Wam zaproponować jabłecznik bez pieczenia z dodatkiem herbatników ,,Dr Gerard”. Potrzebuję składników takich jak:  na  Masę jabłkową potrzebuję:1,20 kg jabłek, 2 galaretki brzoskwiniowe. Zaś na masę śmietankową:500 ml śmietanki 30%, 40 dag jogurtu naturalnego, 3 łyżki cukru pudru, aromat cytrynowy, 2 łyżki żelatyny. Na  polewę czekoladową: 10 dag masła, 4 łyżki wody, 6 łyżek cukru pudru, 2 ½ łyżki kakao . A jak robimy? A tak: Jabłka obieram ze skórki, płuczę, osuszam i zcieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka i zagotowuję. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczam w ¾ szklanki gorącej wody, dokładnie mieszam i wlewam do gorących jabłek. Razem dokładnie mieszam i studzę. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wykładam papierem do pieczenia i rozkładam w niej warstwę herbatników ,,Dr Gerard”. Następnie rozkładam tężejącą masę jabłkową, a na niej rozkładam kolejną warstwę herbatników ,,Dr Gerard”. Żelatynę rozpuszczam w około ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie mieszam. Schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem pudrem. Dodaję jogurt naturalny, kilka kropli soku z cytryny i razem miksuję. Na koniec wlewam letnią żelatynę i ponownie razem miksuję. Gotową masę śmietankową wykładam na herbatniki ,,Dr Gerard” i przykrywam kolejną warstwą herbatników i wkładam do lodówki na około 20 minut. Do rondelka przekładam masło, dodaję wodę, cukier puder, kakao i robię polewę. I oto cała tajemnica pysznych herbatników ,,Dr Gerard” oraz jabłuszek. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz