Cobbler to taki bardzo prosty deser, a zarazem bardzo smaczny. Jest to deser pełen owoców, przykrytych kruchą pierzynką, czyli inaczej kruchym ciastem.
Z kruchego ciasta trzeba wyciąć kółka czy też inne kształty, jak kto woli i układać na owocach.
Składniki ciasta
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
125 g zimnego masła
60 g cukru trzcinowego
50 ml mleka
Wypełnienie
2 jabłka
400 d jeżyn
sok z 1/2 cytryny
60 g cukru + 25 g masła i 2 łyżki cukru trzcinowego
Ze składników na ciasto szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę wymieszać z sokiem z cytryny dodać jeżyny i cukier delikatnie wymieszać. Przełożyć owoce do formy przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku przez 15 min. w temperaturze 180 st. C
Masło rozpuścić i przestudzić. Ciasto rozwałkować 5-8 mm. i wykrawać krążki. Wyjąć formę z pieca i ułożyć krążki na owocach. Posmarować masłem i posypać cukrem.
Piec przez 30 min. aż ciasto się zrumieni. Wyjąć z piekarnika troszkę przestudzić i podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz