Tahini to pasta ze zmielonego sezamu używana do różnych potraw. Najczęściej używa się jej do robienia różnych dipów, jak również jako dodatek do różnych dań.
Pastę tahini można dodać do domowe hałwy
Na Bliskim Wschodzie robi się ją ze zmielonych nasion sezamu wcześniej podprażonych, aby uzyskać intensywniejszy smak. Natomiast w Azji Wschodniej robi się ją z niełuskanych nasion sezamu co daje lekko gorzkawy smak
A oto przepis na domową pastę tahini.
Składniki
10 łyżek nasion sezamu
2 łyżki oliwy
2 łyżki oleju sezamowego
10 łyżek nasion sezamu wsyp na rozgrzaną suchą patelnię ciągle mieszając i upraż, uważaj by nasiona się nie przypaliły, wystudź.
Do malaksera wsyp ostudzone nasiona. Dodaj 2 łyżki oliwy oraz 2 łyżki oleju sezamowego dokładnie zmiksuj na jednolitą masę i pasta tahini już gotowa.
Proponuję posmakować z krakersami Spicy i Bacon dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz