poniedziałek, 16 lipca 2018

Szarlotka

Wszyscy dobrze znamy szarlotkę na kruchym cieście. Ja natomiast chcę podać przepis na szarlotkę bez pieczenia na pełnoziarnistych ciastkach mleko czekolada witAM dr Gerarda, które jak najbardziej nadają się do takich ciast.
Będziemy potrzebować.
-1 kilogram rozgotowanych jabłek z cukrem lub litr musu jabłkowego
-2 duże jabłka
-galaretka truskawkowa
-2 łyżki żelatyny
-pełnoziarniste ciastka mleko czekolada witAM dr Gerarda
-draże Maltikeks
-bita śmietana
Wykonanie
Żelatynę moczymy w 1\2 szklanki zimnej wody i czekamy, aby napęczniała.
2 jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na większe kawałki. Do garnka włóż obrane jabłka i podlej wodą i smaż tak, aby się rozpadły.
Mus jabłkowy przełóż  do garnka, a jeśli nie masz musu, albo dżemu jabłkowego to trzeba jabłka wraz z cukrem tak długo gotować, aby się  rozgotowały.
Do rozgotowanego gorącego musu wsyp galaretkę truskawkową i wlej napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj, dodaj wcześniej uprażone jabłka.
Okrągłą tortownicę wyłóż ciastkami dr Gerarda, na ciastka wyłóż niewielką warstwę musu jabłkowego i wstaw do lodówki, aby troszkę stężał. Gdy masa troszkę stężeje powciskaj dookoła tortownicy na stojąco ciastka witAm dr Gerarda tak, aby powstał taki płotek.
W środek tego płotka włóż resztę musu i wstaw do lodówki, aby zastygło.  Gdy już vałość stężeje na wierzch wyłóż bitą śmietanę i udekoruj drażami Maltikeks.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz