środa, 18 lipca 2018

Mój przekładaniec

Witam. Na słoneczne dni najlepsze są słodycze ,,Dr Gerard”. Proponuję ciastka Spicy i Bacon – nowe smaki Krakersa Artur . Warto zajrzeć na  ich stronę internetową czyli https://drgerard.eu/przepisy,   i przejrzeć smaczne deser ciastka lub popatrzeć co nowego jest w ich asortymencie. Dziś chcę Wam zaproponować takiego mojego przekładańca. Zaczynamy od składników. Po kolei i na co , będę potrzebować składników takich jak: na kakaowy biszkopt: 4 jajka,1/2 szklanki cukru,1/2 szklanki mąki pszennej,1 łyżka kakao do ciasta,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa jabłkowa to1 kg jabłek,1/2 szklanki cukru,1 galaretka agrestowa. Masa śmietankowa z serkiem mascarpone to 200 ml śmietanki 30%,3 łyżeczki cukru waniliowego,25 dag serka mascarpone,1 łyżka żelatyny, a dodatkowo herbatniki ,, Dr Gerard”, 2 galaretki wiśniowe. No i zabieramy się do pracy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodajemy cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy i wylewamy do prostokątnej formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i razem mieszamy. Smażymy na małym ogniu, studzimy i dodajemy galaretkę agrestową, rozpuszczoną w 1 szklance gorącej wody. Dokładnie mieszamy i studzimy. Tężejącą galaretkę agrestową wlewamy do jabłek i dokładnie razem mieszamy. Tężejącą masę jabłkową wykładamy na ostudzony biszkopt. Następnie rozkładamy warstwę herbatników ,, Dr Gerard” i lekko dociskamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy. Dodajemy do niej cukier waniliowy, serek mascarpone i razem miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Następnie wylewamy masę śmietankową na herbatniki, wyrównujemy i rozkładamy kolejną warstwę herbatników. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy i tężejące wylewamy na ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz