Witam.
Na słoneczne dni najlepsze są słodycze ,,Dr Gerard”. Proponuję ciastka Spicy i
Bacon – nowe smaki Krakersa Artur . Warto zajrzeć na ich stronę internetową czyli https://drgerard.eu/przepisy, i przejrzeć smaczne deser ciastka lub popatrzeć co nowego
jest w ich asortymencie. Dziś chcę Wam zaproponować takiego mojego
przekładańca. Zaczynamy od składników. Po kolei i na co , będę potrzebować
składników takich jak: na kakaowy biszkopt: 4 jajka,1/2 szklanki cukru,1/2
szklanki mąki pszennej,1 łyżka kakao do ciasta,1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia. Masa jabłkowa to1 kg jabłek,1/2 szklanki cukru,1 galaretka agrestowa.
Masa śmietankowa z serkiem mascarpone to 200 ml śmietanki 30%,3 łyżeczki cukru
waniliowego,25 dag serka mascarpone,1 łyżka żelatyny, a dodatkowo herbatniki ,,
Dr Gerard”, 2 galaretki wiśniowe. No i zabieramy się do pracy. Białka ubijamy
ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodajemy cukier i ubijamy, aż się rozpuści.
Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę pszenną
wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy i wylewamy do
prostokątnej formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30
minut w temperaturze 180 °C. Studzimy. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze
kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i razem mieszamy. Smażymy na
małym ogniu, studzimy i dodajemy galaretkę agrestową, rozpuszczoną w 1 szklance
gorącej wody. Dokładnie mieszamy i studzimy. Tężejącą galaretkę agrestową wlewamy
do jabłek i dokładnie razem mieszamy. Tężejącą masę jabłkową wykładamy na
ostudzony biszkopt. Następnie rozkładamy warstwę herbatników ,, Dr Gerard” i lekko
dociskamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy. Dodajemy do niej cukier waniliowy,
serek mascarpone i razem miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
Następnie wylewamy masę śmietankową na herbatniki, wyrównujemy i rozkładamy
kolejną warstwę herbatników. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej
wody. Dokładnie mieszamy i tężejące wylewamy na ciasto. Gotowe ciasto wkładamy
do lodówki. Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz