środa, 4 lipca 2018

Słodycze z mąki pełnoziarnistej.


        Właśnie wróciłem do domu. Nóg nie czuję. Od godziny ósmej rano jeździłem na rowerze. Miałem sporo spraw do załatwienia. W moim grodzie komunikacja publiczna jest tak zorganizowana, że z punktu A do punktu B jedzie się nie najkrótszą drogą, lecz objeżdża się całe miasto. Dlatego najlepszym i najszybszym środkiem transportu to rower. Jednak upał i ostre słońce daje się we znaki. Wodę uzupełniałem na bieżąco, teraz mam ochotę coś zjeść. Coś słodkiego. W szafie mam ciastka wit’AM mleko czekolada firmy dr Gerard. Myślę, że da mi ono trochę energii i uzupełni brakujący cukier. Moja ukochana upiera się bym po wysiłku jadł tylko produkty z mąki pełnoziarnistej. Dlaczego? Nie wiem. Co to za produkty? I co to za mąka? Wyżej wymienione słodycze spełniają warunki mojej żony. Mogę jeść z czystym sumieniem. Następnie zjem pyszne czekoladki. Teraz dopytam ją o tą mąkę.
Mąka taka powstaje przez zmielenie całego ziarna (bielmo, łuska i zarodek), co nie pozbawia mąki takich składników jak:
Błonnik, który wspomaga pracę jelit, ma wpływ na poczucie sytości, wiąże wodę oraz reguluje wahania cukru. W dodatku blokuje wchłaniane tłuszczu z jedzenia.
          Kwas foliowy (moja żona brała go w ciąży), witaminę B, fosfor, żelazo, magnez, cynk. Każdy z wymienionych składników jakoś działa na nasz organizm. Pomaga nabrać nam odporności, albo wpływa na stan skóry i kości lub mięśni. Inny pomaga nam na układ nerwowy czy odpowiedni skład krwi.
Czytając te mądre słowa, nie wiem czy postawić na zdrowie czy na przyjemność? Jednak są firmy, które za nas odpowiedziały. Wprowadzając na rynek słodycze pełnoziarniste zawierające zboże, witaminy, minerały oraz czekoladę czy owoce, jak śliwki, jabłko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz