Właśnie
wróciłem do domu. Nóg nie czuję. Od godziny ósmej rano jeździłem na rowerze. Miałem
sporo spraw do załatwienia. W moim grodzie komunikacja publiczna jest tak
zorganizowana, że z punktu A do punktu B jedzie się nie najkrótszą drogą, lecz
objeżdża się całe miasto. Dlatego najlepszym i najszybszym środkiem transportu
to rower. Jednak upał i ostre słońce daje się we znaki. Wodę uzupełniałem na
bieżąco, teraz mam ochotę coś zjeść. Coś słodkiego. W szafie mam ciastka wit’AM
mleko czekolada firmy dr Gerard. Myślę, że da mi ono trochę energii i uzupełni
brakujący cukier. Moja ukochana upiera się bym po wysiłku jadł tylko produkty z
mąki pełnoziarnistej. Dlaczego? Nie wiem. Co to za produkty? I co to za mąka? Wyżej
wymienione słodycze spełniają warunki mojej żony. Mogę jeść z czystym
sumieniem. Następnie zjem pyszne czekoladki. Teraz dopytam ją o tą mąkę.
Mąka taka
powstaje przez zmielenie całego ziarna (bielmo, łuska i zarodek), co nie
pozbawia mąki takich składników jak:
Błonnik, który
wspomaga pracę jelit, ma wpływ na poczucie sytości, wiąże wodę oraz reguluje
wahania cukru. W dodatku blokuje wchłaniane tłuszczu z jedzenia.
Kwas
foliowy (moja żona brała go w ciąży), witaminę B, fosfor, żelazo, magnez, cynk.
Każdy z wymienionych składników jakoś działa na nasz organizm. Pomaga nabrać
nam odporności, albo wpływa na stan skóry i kości lub mięśni. Inny pomaga nam
na układ nerwowy czy odpowiedni skład krwi.
Czytając te
mądre słowa, nie wiem czy postawić na zdrowie czy na przyjemność? Jednak są
firmy, które za nas odpowiedziały. Wprowadzając na rynek słodycze
pełnoziarniste zawierające zboże, witaminy, minerały oraz czekoladę czy owoce,
jak śliwki, jabłko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz